Hlavní obsah

Na Taylor Swift musí brát ohled i britská centrální banka

Londýn

Turné Eras americké zpěvačky Taylor Swift láme divácké a příjmové rekordy do té míry, že se jí chtě nechtě musejí zabývat i centrální bankéři. Její nadcházející zastávky v Londýně je mohou přimět k tomu, aby odložili snížení úrokových sazeb na později. Předpověděla to investiční banka TD Securities.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Aktuální turné Taylor Swift už vydělalo rekordní miliardu dolarů a podle odhadů by si mohlo přičíst ještě další miliardu

Článek

„Očekáváme, že Bank of England sníží úroky v srpnu, ale výsledky inflace za stejný měsíc by mohly přimět měnový výbor držet se zpět,“ citovala stanice CNBC šéfy strategie banky Lucase Krishana a Jamese Rossitera.

Naráželi právě na srpnové koncerty Taylor Swift na londýnském stadionu Wembley. Zpěvačka se tam po třech vystoupeních v těchto dnech vrátí na pět večerů, aby zakončila evropskou část turné. Očekává se, že davy fanoušků zvednou zejména ceny za ubytování, a tudíž i celkovou inflaci, na což musí centrální banka brát ohled.

Analytici se domnívají, že Bank of England začne brzy kvůli klesající cenové hladině snižovat sazbu, jež je nyní nejvyšší za šestnáct let – 5,25 procenta.

Banka Barclays míní, že by koncerty Taylor Swift mohly přispět britské ekonomice miliardou liber, tedy zhruba 29 miliardami korun. Skotské hlavní město Edinburgh odhadlo, že zpěvaččin koncert zkraje tohoto měsíce přispěl místní ekonomice okolo 77 miliony liber (2,2 miliardy Kč).

Evropské koncerty Taylor Swift hýbají i s prodeji letenek v USA

Ekonomika
Související témata:
Bank of England

Výběr článků

Načítám