Článek
Testy potvrdily nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používání umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Špatně dopadly především testy nealkoholických nápojů, masových výrobků, koření a čaje.
Inspektoři nakoupili 22 druhů zdánlivě totožných výrobků nadnárodních výrobců v Bratislavě a obchodech v rakouské obci Kittsee a ve městě Hainburg nedaleko slovenských hranic.
Pouze devět výrobků mělo stejné složení. Například nejznámější nealkoholický nápoj prodávaný na Slovensku obsahoval fruktózo-glukózový sirup, v Rakousku cukr.
V případě rybích prstů měly ty, které se prodávaly v Rakousku, větší obsah masa. Černý čaj prodávaný v Rakousku měl intenzivnější chuť a vůni.
Ministryně: Zákazník právem čeká stejnou kvalitu
„Výsledky testů potvrdily obavy. Až u poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly značně ovlivňující jejich kvalitu. To všechno v neprospěch mezinárodních produktů prodávaných na Slovensku,“ prohlásila v úterý slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.
„Spotřebitel právem očekává stejnou kvalitu stejné značky bez ohledu na zemi původu a nákupu. Slovenský spotřebitel rozhodně neočekává umělá sladidla a barviva, více éček nebo menší podíl masa. Argument, že spotřebitelé upřednostňují rozličné regionální chutě, neobstojí,“ dodala.
Dříve provedené testy pražské Vysoké školy chemicko-technologické ukázaly na podobnou situaci při srovnání potravin řetězců prodávaných v Česku a Německu. [celá zpráva]