Hlavní obsah

Na povodně půjdou ze státní kasy zatím tři miliardy

Celkem tři miliardy korun ze státního rozpočtu uvolnila ve středu vláda na odstraňování následků zářijových povodní. Miliarda je určena na pomoc domácnostem, dvě miliardy na obnovu vodovodů, kanalizací a čističek. Peníze kabinet přesunul do rozpočtů ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí, které je budou dále rozdělovat.

Foto: Novinky

Následky povodní na Moravě

Článek

O rozhodnutí kabinetu informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Peníze pro domácnosti podle něj odešle vláda prvním obcím v pátek.

Již dříve ministři schválili, že každá domácnost postižená povodněmi dostane v průměru 40 tisíc korun. Rozdělení peněz mezi jednotlivé domácnosti budou mít na starosti obce, které samy posoudí výši podpory pro konkrétní lidi podle toho, nakolik je povodně zasáhly.

Pojišťovny zatím zaplatily za povodně 3,3 miliardy

Ekonomika

Podle Hladíka zatím o pomoc pro vyplavené domácnosti požádalo 15 obcí. Podpora se týká 1434 domácností, ministerstvo dotčeným obcím pošle 57 milionů korun. Další obce z postižených regionů mohou o podporu pro své občany žádat do konce ledna 2025.

Další peníze jsou v záloze

Hladík ubezpečil, že pokud by celkové požadavky přesáhly zatím schválenou miliardu korun, vláda uvolní i dodatečné peníze. Kvůli povodním Sněmovna na začátku října schválila novelu letošního státního rozpočtu a zvýšení jeho schodku o 30 miliard. Nově tak deficit může činit 282 miliard korun, analytici však předpokládají, že bude nižší.

Dvě miliardy korun poskytne vláda na obnovu vodohospodářské infrastruktury v zasažených obcích. Podle Hladíka zatím o podporu požádalo osm obcí, celkově chtějí 888 milionů korun. Obce mohou o peníze žádat do konce března 2025. I v případě tohoto programu je vláda podle ministra připravena objem podpory v případě potřeby zvýšit.

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v úterý odhadl rozsah škod na státním majetku na 25 až 30 miliard korun, další desítky miliard škod budou podle něj na soukromém, obecním a krajském majetku.

Sněmovna schválila 30 miliard na povodně

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám