Hlavní obsah

Na penze šla loni téměř třetina státního rozpočtu

Celkové výdaje na důchody loni meziročně vzrostly o 97 miliard, tedy o sedmnáct procent, a dosáhly částky 685 miliard korun. Zvýšil se i jejich podíl na výdajích státního rozpočtu. A to na 31,1 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V aktuálním vydání odborného časopisu Statistika a my to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podíl na výdajích státní kasy se podle něj meziročně zvýšil o jeden procentní bod. Rostl přitom už druhým rokem. Předtím ovšem od roku 2016 meziročně klesal a byl v minulosti i vyšší.

V číslech jsou započítány jak starobní, tak invalidní či pozůstalostní penze. Rovněž zahrnují důchody vyplácené členům ozbrojených služeb, které neprocházejí přes Českou správu sociálního zabezpečení.

Středula: Vyzýváme ke smíření, Fiala by měl svolat jednání

Ekonomika

„V prosinci 2023 představoval průměrný starobní důchod 20310 korun, což je o 2212 Kč více než v prosinci roku 2022. Průměrný starobní důchod žen dosahoval 88 procent starobního důchodu mužů, rozdíl činil 2515 korun,“ uvedla autorka studie Markéta Pištorová.

Tato nerovnost se podle ní meziročně snížila o pět procentních bodů, což přičítá zavedení takzvaného výchovného. To je 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, které pobírají především ženy. Má kompenzovat výpadek jejich příjmů, a tím i odvodů, během mateřské a rodičovské dovolené a to, že jim kvůli nim tolik nerostly mzdy.

Starobní důchod pak loni podle statistiků pobíralo 2,37 milionu lidí, což je o čtyři tisíce víc než na konci předloňského roku.

Průměrný věk roste

Česko zkrátka stárne. To potvrdila i v pátek zveřejněná data o věkovém složení obyvatelstva. Průměrný věk Čechů se podle ČSÚ mezi lednem a prosincem loňského roku zvýšil na 42,8 roku. Ještě na počátku roku 2013 byl průměrný věk o rok a půl nižší.

Nejvyšší průměrný věk je přitom na Jesenicku, 44,8 roku. Nejnižší v okrese Praha-východ, 39,1 roku.

Lidí starších 65 let pak v prosinci v zemi žilo téměř 2,24 milionu, přičemž od ledna se jejich množství zvýšilo téměř o třicet tisíc. Jejich podíl na celkové populaci vzrostl ze 20,39 na 20,53 procenta.

V souvislosti se stárnutím obyvatelstva se přitom už celou řadu let diskutuje o nutnosti penzijní reformy. Průběžný systém, ze kterého se vyplácejí státní důchody, je totiž nastaven tak, že se z vybraného sociálního pojištění rovnou vyplácejí důchody. Přičemž poměr možných plátců v produktivním věku k poměru k příjemcům důchodů klesá.

Ministerstvo: Plátců penzí ubude

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí jich v roce 2020 bylo tři a půl na jednoho, v roce 2050 budou jen dva.

Proto ministerstvo připravilo reformu, v jejímž rámci na bude například postupně docházet ke zpomalení meziročního nárůstu nově přiznaných důchodů. Také se má u nových důchodců nahradit výchovné. Nově by ho měli dostávat rodiče pouze se třemi a více dětmi. U prvního a druhého dítěte ho nahradí rodinný vyměřovací základ ve výši průměrné mzdy.

Také dojde k prolomení hranice pro věk odchodu do penze, která by se měla za současných podmínek zastavit na 65 letech. Nově se má odchod řídit věkem dožití, přičemž poroste i nad ni až o dva měsíce ročně. To kritizuje opozice i odbory s tím, že řada lidí nebude ze zdravotních důvodů schopna třeba v 67 letech pracovat.

StB dávala kardinálu Beranovi afrodiziaka. Chtěla ho natočit při flirtování s řeholnicí

Domácí

Výběr článků

Načítám