Hlavní obsah

Na letní brigádu ve čtrnácti? Zaměstnavatelé jsou proti

Odporuje to principu ochrany práv dětí a zákazu dětské práce. S takovým argumentem se Svaz průmyslu a dopravy ohradil proti návrhu ministerstva práce, aby si mohli v létě brigádou přivydělávat děti a mladiství už od čtrnácti let věku.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oblíbené brigády patří sběr ovoce (ilustrační foto)

Článek

„Záměr považujeme za odporující dosavadní ochraně dětí, podpoře jejich zdárného vývoje, výchovy a vzdělávání, včetně omezení kolize s povinnou školní docházkou,“ sdělil svaz v připomínkovém řízení k novele zákoníku práce.

Ministerstvo chce rozšířit možnost brigád pro mladší ročníky pouze v období letních prázdnin, a navíc jen u vymezeného okruhu prací. Současně by čtrnáctiletí brigádníci neměli překročit stanovený počet pracovních hodin.

Svaz ale upozornil, že pracovněprávní předpisy vycházejí z předpokladu, že lidé mladší patnácti let jsou dětmi a jejich rodiče se těší mnohým výhodám a pracovním úlevám. „Pročež není principálně možné, aby tyto děti zároveň byly již způsobilé býti zaměstnanci a konaly práci v pracovněprávních vztazích,“ dodal svaz.

Fiala: O výpovědi bez udání důvodu chceme koaliční partnery přesvědčit

Domácí

Souhlasí s ním Unie zaměstnavatelských svazů a také odbory. Ty přitom odmítají celý návrh novely. Mimo jiné jim vadí krácení výpovědní doby, která by měla začít běžet hned při výpovědi ze zaměstnání, a ne až první den následujícího měsíce.

Odborářům vadí i plánované prodloužení zkušební doby u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích pracovníků ze šesti na osm. Podle resortu je to potřeba, protože dnes se v některých případech během zkušební doby nestačí vyjevit, zda je nováček na pozici tou vhodnou osobou.

„Poznatky nepotvrzují, že by byly stížnosti na to, že je zkušební doba krátká a že si smluvní strany nedokážou v jejím průběhu správnost existence pracovního poměru ověřit,“ nesouhlasí Českomoravská konfederace odborových svazů.

Vnitro chce výši mezd v inzerátech

Proti prodloužení zkušební doby a zkrácení výpovědní je i vnitro. „V závazkových vztazích, ve kterých vystupuje na jedné straně slabší smluvní strana, je poměrně obvyklé, že výpovědní doby začínají běžet teprve prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi,“ podotkl úřad k výpovědím.

Naopak doporučuje do zákoníku doplnit neplatnost doložek zavazujících zaměstnance mlčet o výši jejich mzdy. „Požadujeme povinnost zaměstnavatele zveřejňovat výši nástupní mzdy nebo její rozpětí v inzerci,“ uvedl resort. Cílem je zamezit znevýhodňování žen.

Kritika prší i na chystanou povinnost zaměstnavatelů držet původní místo matkám na rodičovské do dvou let věku dítěte. „Může to přinést nejistotu zaměstnancům, kteří byli na toto místo dočasně přijati v pracovním poměru na dobu určitou,“ míní ministerstvo zahraničí.

Podle resortu financí je zase dvouletá lhůta příliš dlouhá a navrhuje ji zkrátit.

Česká národní banka pak nesouhlasí s možností vyplácet mzdu po dohodě i v jiné měně, než je česká koruna. „Hrozilo by oslabení měnové politiky a naplňování jejích hlavních cílů, cenové a finanční stability,“ poukázala. Některé firmy by podle ní mohly přenášet své kurzové riziko na zaměstnance.

O návrzích se bude dál jednat. Ministerstvo práce ale chce, aby změny platily už od ledna.

Handicapovaní dostanou více peněz, schválil Senát

Domácí

Výběr článků

Načítám