Hlavní obsah

Na D1 u Bohumína stále proudí voda. Pokud změnila Odra řečiště, bude to s obnovením provozu složitější

Zbořená protipovodňová opatření i protihlukové stěny a i přes pracující čerpadla stále přitékající voda. Tak to v pátek před polednem vypadalo na dálnici D1 u Bohumína. Ředitelství silnic a dálnic ČR hledá zdroj vody, která dálnici poničenou při povodních rozvodněnou řekou Odrou dál zaplavuje. Silničáři a hasiči pracují na tom, aby se mohla spojnice mezi Ostravou a polskými hranicemi co nejdříve otevřít. Termín, kdy by se to mohlo stát, ale zatím není.

Řeka Odra u Bohumína zničila dálnici D1Video: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Tím klíčovým a nejdramatičtějším bodem je teď po povodních zprovoznění dálnice D1 na Ostravsku. Bohužel zde stále ještě bojujeme s následky zatopení v místě, kde řeka Odra vtrhla na dálnici,“ sdělil Novinkám mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Podotkl, že konkrétně je stále tato dálnice uzavřená od 361. kilometru. Voda se na dálnici drží na 370. kilometru u Bohumína, zhruba šest kilometrů od hranice s Polskem.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na dálnici D1 u Bohumína stále proudí voda.

Hledá se zdroj vody

Hasiči z dálnice čerpají vodu, ta na ni však stále přitéká.

„I když čerpáme, tak pořád je proud citelný. O zprovoznění dálnice D1 na 370. kilometru rozhodne to, jaký je zdroj té vody, která sem ještě proudí,“ líčil Rýdl s tím, že jsou dvě možnosti.

Pokud jde o vodu z povodňového rozlití řeky, vyřeší to čerpadla. „Kdyby se ale ukázalo, že Odra během záplav změnila své řečiště a voda jím na dálnici bude stále téct, tak to bychom museli výrazněji stavebně řešit,“ vysvětloval mluvčí ŘSD.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Dálnice mezi Ostravou a Polskem je stále pod vodou.

Na místě je maximum techniky

Podle Rýdla na zaplavené dálnici pracuje maximum techniky, aby byla tato klíčová komunikace co nejdříve uvolněna.

„Pracovalo se i dnes v noci, byl tu bagr, dva vysokokapacitní nakladače, točilo se zde osm velkých kapacitních nákladních aut, která odvezla kolem 1500 tun především kameniva, šotoliny a dalšího materiálu. Ten na dálnici nanesla v průběhu zatopení řeka Odra,“ ukazoval mluvčí ŘSD.

Provoz na dálnici D1 mezi Ostravou a Polskem se tedy vrátí, až se vyřeší proudící voda. Co se týká mostů, ty by podle ŘSD měly být v pořádku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Řeka Odra zničila i protipovodňové opatření u dálnice.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Kdy bude dálnice D1 zprovozněna, se stále neví.

Asfalt odplul pryč. Silnice opravujeme zatím provizorně, říká šéf ŘSD

Ekonomika

Výběr článků

Načítám