Hlavní obsah

Na co vše máte nárok při povodni

Tisíce lidí mají kvůli záplavám problémy dostat se do práce, děti v nejpostiženějších oblastech nemohou do školy, řada lidí má starosti s odstraňováním škod. Zákon však i na tyto extrémní situace pamatuje. Ti, kdo nemohou dorazit do zaměstnání kvůli povodni, zajištění svého domova či úklidu, mají nárok na neplacené volno. Při zaplavení podniku vzniká nárok na náhradu mzdy a rodiče malých dětí mohou kvůli uzavření školy žádat o ošetřovné.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod po povodni ve městě Jeseník a jeho okolí, které zalila voda řeky Bělá.

Článek

„Nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu má zaměstnanec i v případě přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, nemohl-li dosáhnout včas místa pracoviště jiným způsobem,“ sdělil Novinkám advokát Adam Valíček.

„V případě, že se lidé v důsledku povodní nedostanou do práce, může se jednat o důležitou překážku v práci na straně zaměstnance, kterou musí zaměstnavatel omluvit,“ doplnil Adam Hussein z BDO Legal.

Podle Anny Čerbákové z advokátní kanceláře Spring Walk mají lidé nárok na neplacené volno i tehdy, pokud by chtěli pomáhat někomu jinému. „Volno je pak na nezbytně nutnou dobu, což prokazuje zaměstnanec,“ dodala.

Lidé už mohou čerpat mimořádnou pomoc

Ekonomika

Případně se lze se zaměstnavatelem domluvit i na dovolené či napracování zameškaných hodin. „Klíčové je otevřeně komunikovat se zaměstnavatelem a hledat flexibilní řešení. Zaměstnavatelé by měli být vstřícní a podporovat zaměstnance v těžkých časech, zároveň je důležité, aby zaměstnanci poskytovali dostatečné důkazy o své situaci a důvodech absence,“ poznamenala ředitelka pracovního portálu JenPráce.cz Anna Kevorkyan.

Kdy lze získat náhradu mzdy

Pokud lidé nemohou pracovat kvůli tomu, že je firma zatopená či třeba nezíská po záplavách materiál, mají nárok na 60 procent svého průměrného výdělku, upozornila šéfka legislativy ministerstva práce a sociálních věcí Dana Roučková.

Advokátka Anna Čerbáková podotkla, že zaměstnanci však může být přidělena i jiná práce. „Pokud by se jednalo o prostoje na straně zaměstnavatele, pak přísluší náhrada mzdy ve výši 80 procent průměrného výdělku,“ dodala.

Ošetřovné kvůli zavřeným školám

Rodiče předškoláků a školáků do deseti let, jejichž školky a školy jsou kvůli záplavě zavřené, mohou získat ošetřovné. Dávku lze ze zákona čerpat až devět kalendářních dnů, rodiče samoživitelé až 16 dnů. Rodiče se mohou při péči o dítě jednou vystřídat. Výše ošetřovného činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Povodně spláchly krnovskou Kofolu

Ekonomika

„Žádost není nezbytně nutné vyplnit hned. Na vyplnění žádosti a její předání zaměstnavateli mají klienti dostatek času, mohou tak počkat na dobu po pominutí povodňového stavu,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení.

Důchody na kterékoliv poště

Správa také informovala, že důchody si lidé budou moci vybrat případně i na jiné poště, pokud jejich poštovní pobočka zůstane kvůli povodni zavřená. Pro více informací se lidé mohou obracet na call centrum pro důchodové pojištění na čísle 800 050 248.

Dávka okamžité pomoci

Postižení povodní mohou získat na domácnost dávku mimořádné okamžité pomoci až 72 900 korun. Podporu by mohly od úterka v terénu začít vyřizovat mobilní týmy pracovníků Úřadu práce. Peníze bude možné vyplatit přímo na místě, uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji budou až v desítkách miliard

Domácí

Výběr článků

Načítám