Hlavní obsah

Na brigádu už od 14 let. Námitku o dětské práci ministerstvo odmítlo

Snaha, aby mladí lidé chodili na brigádu už od čtrnácti let věku, pokročila. Ministerstvo práce a sociálních věcí odmítlo námitku zaměstnavatelů, že by mohlo jít o zavádění dětské práce. Argumentuje tím, že se jedná o možnost, nikoliv o povinnost. Na změně se podle něj už shodla vládní koalice.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Novelu zákoníku práce předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Možnost brigád pro čtrnáctileté a patnáctileté, kteří ještě neukončili základní školní docházku, chce úřad zavést v chystané novele zákoníku práce. Ta prošla vypořádáním připomínek a je přichystána pro jednání vlády.

Změna podle ministerstva studentům umožní přivýdělky a současně podpoří podnikatelské prostředí, když pomůže pokrýt výpadek pracovní síly v létě během dovolených.

Byli to však právě podnikatelé, kdo to v připomínkovém řízení tvrdě zkritizovali. „Tento záměr jako celek považujeme za odporující dosavadní ochraně dětí, podpoře jejich zdárného vývoje, výchovy a vzdělávání, včetně omezení kolize s povinnou školní docházkou,“ vytkl například Svaz průmyslu a dopravy.

Brigáda do 20 hodin týdně nezhoršuje vysokoškolákům studijní výsledky, ukazují výzkumy

Věda a školy
Kdo nebude chtít zaměstnat uvedené mladistvé zaměstnance, nemusí
Ministerstvo práce a sociálních věcí

Pracovněprávní předpisy podle něj vycházejí z předpokladu, že lidé mladší patnácti let jsou dětmi, přičemž rodiče o ně pečující se těší mnohým výhodám a pracovním úlevám. Nemohou tedy být současně zaměstnanci.

S návrhem nesouhlasil třeba ani ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). „Upozorňujeme, že i plná pracovněprávní svéprávnost nezletilého staršího 15 let, který dokončil povinnou školní docházku, je s ohledem na standard ochrany nezletilých v českém soukromém právu spíše excesem. Nabízí se tak otázka, zda není žádoucí ochranu nezletilých spíše posílit a přiblížit ji tak standardu soukromého práva,“ sdělil jeho úřad v připomínkovém řízení.

„Zdraví to nepoškodí“

Ministerstvo ale námitky odmítlo. „Pokud jde o váš nesouhlas s navrženým komplexem umožňujícím výkon dětské práce, nutno konstatovat, že s předloženou úpravou vyjádřili souhlas předsedové pěti koaličních stran a stejně tak i spolupracující ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo zdravotnictví,“ odpovědělo.

„Zaměstnávání mladistvých zaměstnanců starších 14 nebo 15 let s nesplněnou povinnou školní docházkou je možností pro zaměstnavatele, nikoliv povinností. Kdo nebude chtít zaměstnat uvedené mladistvé zaměstnance, nemusí,“ dodalo dále.

Nezletilí podle něj budou moci brigádničit pouze o hlavních letních prázdninách, tedy jen dva měsíce v roce. Navíc budou smět vykonávat pouze lehké práce, a to za podmínky, že práce neškodí jejich zdraví, vzdělávání a morální rozvoj.

„Navrhovaná právní úprava umožňující výkon lehkých prací nezletilým od čtrnácti let o hlavních prázdninách byla koncipována tak, aby jim současně umožnila si přivydělat, naplnit smysluplně volný čas a učit se pracovním návykům,“ dodalo ministerstvo práce.

Svaz průmyslu vyjádření ministerstva přijal, ministr pro legislativu ji přeformuloval na doporučující. Novela zákoníku vedle toho zkracuje výpovědní dobu, která nezačne běžet až prvního dne následujícího měsíce, ale okamžitě, a prodlužuje zkušební lhůtu u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři a u vedoucích pracovníků ze šesti na osm měsíců.

Normu ještě musí projednat vláda a parlament a podepsat prezident. Platit by měla začít příští rok.

Jančura se rozhodl prodat RegioJet

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám