Hlavní obsah

Musk vyrazil zaměstnance, protože nereagoval na mail. Teď mu musí vyplatit odškodné

Americký miliardář Elon Musk musí zaplatit bývalému zaměstnanci evropské centrály Twitteru, dnes sítě X, odškodné ve výši 550 tisíc eur, tedy v přepočtu 13,86 milionu korun. Výpověď, kterou mu dal, byla neplatná, rozhodl soud.

Foto: ČTK, Reuters

Elon Musk

Článek

Podle soudu miliardář nákupního ředitele Twitter International se sídlem v irském Dublinu Garyho Rooneyho propustil nespravedlivě, když neodpověděl na jeho e-mail, v němž vyzýval zaměstnance, aby byli „extrémně tvrdí“.

Musk převzal Twitter poté, co za něj v říjnu 2022 zaplatil 44 miliard dolarů, což tehdy bylo více než 1,28 bilionu korun. Během několika týdnů po převzetí poslal miliardář zaměstnancům zprávu, ve které nastínil svou vizi podniku.

Termín pro evidenci dohodářů se blíží. Za nesplnění hrozí pokuty

Ekonomika

„Abychom do budoucna vybudovali průlomový Twitter 2.0 a uspěli ve stále více konkurenčním světě, budeme muset být extrémně tvrdí,“ cituje Guardian podnikatele narozeného v Jihoafrické republice.

„To bude znamenat pracovat dlouhé hodiny s vysokou intenzitou,“ napsal v e-mailu Musk. „Pokud jste si jisti, že chcete být součástí nového Twitteru, klikněte prosím na níže uvedený odkaz se slovem Ano,“ dodal s tím, že zaměstnanci, kteří tak neučiní, dostanou tříměsíční odstupné.

Irská Komise pro vztahy na pracovišti (WRC), pracovní tribunál v zemi, si pak během jednání vyslechla, že Rooney neklikl na „ano“.

Tři dny po prvním e-mailu, 19. listopadu 2022, obdržel od společnosti další e-mail, aby „potvrdil své rozhodnutí rezignovat a přijmout nabídku dobrovolného rozchodu“.

Rooneymu, který ve společnosti působil od roku 2013, bylo také sděleno, že rezignoval 18. listopadu a že jeho přístup k systémům Twitteru byl deaktivován. O týden později poslal Twitteru e-mail, ve kterém uvedl, že nikdy nenaznačil, že rezignuje na svou pozici, ani neviděl žádnou dohodu o rozluce, natož aby ji přijal.

„Obavy ze spamu“

Při výpovědi na slyšení v Dublinu, které trvalo pět dní, Rooney řekl, že před změnou vlastníka, která vedla k tomu, že Musk převzal kontrolu nad platformou, svou práci miloval. Jeho první reakcí na e-mail prý byla nedůvěra, zpočátku se prý bál ho otevřít ze strachu, že je to spam nebo malware.

Po obdržení e-mailu ale také napsal svému kolegovi prostřednictvím interního systému: „Musím odejít kvůli sobě samému. Jsem hluboce znepokojen tím, co se tu v těchto dnech děje.“ Podobně pak komunikoval s dalším svým kolegou.

Soud pak ve svém závěru uvedl, že 24 hodin není přiměřená výpovědní lhůta. Konstatoval také, že Rooneyho zprávy kolegům, v nichž nastínil své výhrady k Muskovu převzetí, „nemají žádnou souvislost s tím, co způsobilo ukončení pracovního poměru“. Dal tak Rooneymu za pravdu.

V Česku je registrováno téměř 24 tisíc ukrajinských aut. Na STK nemusí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám