Hlavní obsah

Motorem poptávky po elektřině budou v nadcházejícím desetiletí klimatizace

Rostoucí příjmy obyvatel v rozvojových zemích a vyšší teploty v důsledku změny klimatu povedou k razantnímu nárůstu využívání domácích klimatizací. Energie spotřebovaná těmito zařízeními má dokonce v nadcházejícím desetiletí vzrůst o množství, které je větší, než je současná spotřeba elektřiny na celém Blízkém východě. Ve své zprávě o světové energetice to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Zpráva uvádí, že na spotřebu prostřednictvím klimatizace bude do roku 2030 potřeba navíc 697 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je více než trojnásobek dodatečné poptávky v počítačových datových centrech a o něco méně než v případě elektromobilů, kde se počítá s dalšími 854 TWh, uvedla IEA.

U klimatizací bude ale docházet ke značné proměnlivosti v poptávce, což bude znamenat nepředvídatelnost každodenního dopadu na sítě.

„Pro mnoho lidí s rozhodovací pravomocí je to slepé místo. Nevidí, jak důležité klimatizace jako hnací síla světové spotřeby elektřiny jsou,“ řekl Fatih Birol, šéf IEA, v rozhovoru pro server Financial Times.

Klimatizace, elektromobily a AI. Spotřeba elektřiny prudce roste

Ekonomika

„V USA a Japonsku má klimatizaci 90 procent domácností, ale v Nigérii je to jen pět procent, v Indonésii 15 procent a v Indii méně než 20 procent domácností. S rostoucí úrovní příjmů a s větším dopadem změny klimatu si lidé kupují klimatizace, a to je hlavní hnací síla,“ dodal Birol.

Podle IEA se očekává, že spotřeba energie pro klimatizaci domácností vzroste do roku 2050 o 280 procent při obvyklém scénáři založeném na současné politice vlád. Ke zmíněnému roku 2050 by to představovalo 14 procent celkové poptávky po energii v budovách, což je zhruba dvojnásobný nárůst z dnešních méně než sedmi procent.

V jiném scénáři, kdy vlády plní své závazky související se změnami klimatu, spotřeba energie pro klimatizaci stoupne o téměř 200 procent.

Drtivá většina růstu v oblasti klimatizace se uskuteční na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách. IEA nicméně varovala, že poptávka by mohla být ještě větší, pokud by změny klimatu způsobily častější vlny veder.

Naproti tomu spotřeba energie v datových centrech, ačkoliv nyní roste, bude mít na energetické sítě menší dopad. „Po celém světě je registrováno více než 11 tisíc datových center, která jsou často prostorově koncentrovaná, takže lokální dopady na trhy s elektřinou mohou být značné. Na globální úrovni ale datová centra představují relativně malý podíl na celkovém růstu poptávky po elektřině do roku 2030,“ uvedla agentura.

Každoroční růst o celé Japonsko

IEA uvedla, že celosvětová poptávka po elektřině roste ročním tempem jednoho tisíce TWh. To odpovídá každoročnímu zvýšení spotřeby elektřiny o další Japonsko, napsal Financial Times.

Co se týče využití obnovitelných zdrojů, tak podle Birola v některých zemích energetická transformace zpomaluje, zatímco v jiných naopak zrychluje. „Přírůstek kapacity obnovitelných zdrojů je letos o 20 procent vyšší než v roce 2023. Nevidím žádné výrazné zpomalení, a to proto, že přechod je poháněn ekonomikou, nikoliv klimatickou politikou,“ uvedl.

Celosvětová poptávka po ropě ve scénáři založeném na současné politice vlád dosáhne před rokem 2030 vrcholu na úrovni bezmála 102 milionů barelů denně. Do roku 2035 se pak sníží zpět na úroveň roku 2023, což by bylo 99 milionů barelů denně. Přispět by k tomu měla hlavně nižší poptávka v dopravě, a to vlivem rostoucího využívání elektromobilů.

Výroba i spotřeba elektřiny v pololetí meziročně klesly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám