Hlavní obsah

Mnohá ministerstva dostanou další roky z rozpočtu méně, zatím je to netrápí

Vláda se chystá dál snižovat schodky státního rozpočtu. Ministerstvo financí počítá s minus 230 miliardami příští rok a v roce 2026, tedy už za horizontem voleb a s příští vládou, má podle střednědobého výhledu deficit klesnout na 225 miliard. O rok později operuje se snížením na 180 miliard. Po přidání v příštím roce si mají v dalších letech nejvíce pohoršit ministerstva dopravy, kultury a životního prostředí.

Foto: Novinky

Práce na D49 mezi Hulínem a Fryštákem. Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo dopravy má příští rok hospodařit celkem s 139,4 miliardy korun včetně prostředků z Evropské unie. Bez jejich zahrnutí se počítá s bezmála 102 miliardami. V následujících dvou letech je ale plánován sešup na pouhých 74 miliard korun.

Vedení resortu to však neznepokojuje. „Na střednědobý výhled je třeba nahlížet pouze jako na orientační návrh, který se upravuje při sestavování rozpočtu na daný rok,“ řekl Novinkám mluvčí František Jemelka.

„Je to vidět i při porovnání loňského výhledu pro rok 2025 a nyní předloženého návrhu rozpočtu na příští rok. Z toho důvodu nyní není třeba k tomu dělat nějaké závěry,“ dodal.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

Nižší výdaje má mít v letech 2026 až 2027 třeba i ministerstvo školství, proti příštímu roku zhruba o půl miliardy. Ani tento resort ale rozpočtový výhled, který pro něj počítá s 271 miliardami pro rok 2026 i 2027, zatím netrápí.

„Střednědobý výhled bývá prakticky vždy nižší než návrh rozpočtu, jelikož na základě rozhodnutí ministerstva financí nezahrnuje podíl zahraničních prostředků,“ uvedla mluvčí Tereza Fojtová.

Nicméně peněz z evropských fondů bude obecně do Česka přitékat stále méně v souvislosti s tím, jak tuzemské regiony bohatnou v porovnání s evropským průměrem.

Tím, že výhled je pouze orientační a zásadní problém v něm resort nevidí, argumentoval i Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva zdravotnictví. To si má proti příštímu roku pohoršit v dalších letech až o dvě miliardy.

Na rozdíl od ostatních byl ale Jakob konkrétnější. „Pokud porovnáme výdaje bez EU, tak ve střednědobém výhledu 2026 až 2027 oproti roku 2025 nejsou buď vůbec, nebo jen částečně rozpočtovány výdaje na specializační vzdělávání, které má být financováno jinou formou, dále podíl státního rozpočtu pro projekty spolufinancované z rozpočtu EU. V roce 2025 to bude 625 milionů Kč, v dalších dvou letech 125 milionů korun,“ řekl.

Dodal, že v roce 2027 se navíc sníží výdaje na očkovací látky proti covidu, které pak již rozpočtovány nebudou.

Resorty životního prostředí a kultury mají proti příštímu roku, kdy si v porovnání s letoškem polepší, v následujících letech přijít zhruba o 3,5 miliardy korun ročně.

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Domácí

Obrana dostane navíc na platy

Ministerstvo financí u návrhu rozpočtu na příští rok uvádí, že ve střednědobém výhledu na roky 2026 a 2027 „není uvažováno s meziročním plošným nárůstem objemu prostředků na platy“.

Zároveň upozorňuje, že třeba v kapitole obrany je promítnuto pokračující budování armády. „Pro rok 2026 se očekává růst počtu míst vojáků z povolání o 1100, počet míst obslužného aparátu pak o sto, a to včetně navýšení souvisejícího objemu prostředků na platy v celkové výši 0,63 miliardy Kč,“ upřesnil úřad.

Střednědobý výhled operuje s rozpočtovými příjmy a výdaji bez peněz z Evropské unie či norských fondů. Takto očištěné celkové příjmy státního rozpočtu mají vzrůst z letošních 1,811 bilionu postupně na 2,047 bilionu Kč v roce 2027, tedy o 236 miliard.

Proti tomu mají celkové výdaje bez zapojení unijních fondů stoupnout z letos plánovaných 2,063 bilionu na 2,227 bilionu Kč, to znamená „jen“ o 164 miliard.

Rozpočet se slíbenými platy nepočítá, Stanjura avizuje úpravu

Ekonomika
Související témata:

Související články

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Návrh státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 230 miliard korun je pro koaliční Piráty nepřijatelný. Ve vyjádření pro média to v neděli uvedl předseda...

Výběr článků

Načítám