Hlavní obsah

MMF zvýšil výhled růstu čínské ekonomiky na letošní rok na pět procent

Peking

Mezinárodní měnový fond (MMF) zvýšil výhled růstu čínské ekonomiky na letošní rok po dobrém prvním čtvrtletí na pět procent, ještě v dubnu počítal s růstem o 4,6 procenta. Varuje ale před riziky v dalších letech, která podle něj růst zpomalí. V příštím roce by druhá největší ekonomika světa mohla vykázat růst o 4,5 procenta, uvedla ve středu v Pekingu první zástupkyně výkonné ředitelky MMF Gita Gopinathová.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Dělník na staveništi v Pekingu

Článek

Nová prognóza MMF přichází v době, kdy Peking zvyšuje úsilí o podporu nerovnoměrného oživení čínské ekonomiky. Ta se potýká s vleklou krizí na realitním trhu a s jejími dopady na investory, spotřebitele a na podniky.

Měnový fond zvýšil odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní i příští rok o 0,4 procentního bodu. Odhaduje nicméně, že růst v Číně do roku 2029 zpomalí na 3,3 procenta, zejména v důsledku stárnutí populace a pomalejšího růstu produktivity.

„Zvýšení našeho hodnocení na letošní rok odráží především skutečnost, že růst HDP v prvním čtvrtletí byl vyšší, než se očekávalo, a že byla nedávno oznámena některá dodatečná politická opatření,“ uvedla Gopinathová.

Cíl dosáhnout letos pětiprocentního růstu ekonomiky si stanovil i Peking. Agentura Reuters uvedla, že čínská ekonomika je na cestě tento cíl splnit, vzhledem k tomu, že v prvním čtvrtletí vykázala růst o 5,3 procenta a překonala očekávání. Nadále však přetrvávají velké deflační tlaky a růst stále brzdí vleklá krize na trhu nemovitostí.

Čína pumpuje další bilion do výroby čipů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám