Hlavní obsah

MMF zlepšil výhled letošního růstu české ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to v úterý předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta.

Foto: Johannes Christo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V příštím roce měnový fond očekává zvýšení HDP o 2,3 procenta, zatímco v dubnu předpovídal dvouprocentní růst.

Výhled MMF pro letošní růst české ekonomiky je nyní v souladu se srpnovou prognózou českého ministerstva financí. Ohledně příštího roku je ministerstvo stále o trochu optimističtější, HDP se podle jeho srpnové prognózy zvýší o 2,7 procenta.

Česká republika v letošním roce podle nejnovějšího výhledu MMF vykáže nejslabší hospodářský růst ze všech zemí Visegrádské skupiny (V4). V Maďarsku se letos HDP zvýší podle odhadu měnového fondu o 1,5 procenta, na Slovensku o 2,2 procenta, a v Polsku dokonce o tři procenta.

Z pohledu Evropy a Česka je lepší vítězství Harrisové. Trump může zdražit zboží

Volby USA

V příštím roce by české hospodářství mělo růst rychleji než slovenská ekonomika, jejíž růst podle MMF zpomalí na 1,9 procenta. Nadále by však mělo Česko v hospodářském růstu zaostávat za Polskem i Maďarskem. V Polsku ekonomika podle MMF vykáže růst o 3,5 procenta a v Maďarsku o 2,9 procenta.

Měnový fond rovněž předpověděl, že meziroční růst spotřebitelských cen letos v České republice zpomalí na 2,3 procenta z loňských 10,7 procenta. Na příští rok pak fond počítá s poklesem inflace na dvě procenta, což je cílová úroveň České národní banky (ČNB).

Americká ekonomika poroste více

MMF zároveň ponechal výhled růstu světové ekonomiky na letošní rok proti své předchozí prognóze beze změn a předpokládá, že HDP se zvýší o 3,2 procenta. Se stejným tempem hospodářského růstu počítá i v příštím roce. Na příští rok je však podzimní odhad o desetinu procentního bodu horší než v červencové aktualizaci jarního výhledu.

Růst v letošním roce bude podle MMF stabilní, ale nevýrazný. Fond očekává, že globální inflace v letošním roce sestoupí na 5,8 procenta, zatímco loni v průměru činila 6,7 procenta. Na příští rok pak fond očekává další zvolnění inflace, a to na 4,3 procenta. Vyspělé ekonomiky se vrátí ke svým inflačním cílům dříve než rozvíjející se trhy a rozvojové ekonomiky.

Německo čeká druhý rok poklesu ekonomiky v řadě

Ekonomika

Výhled růstu ekonomiky Spojených států měnový fond proti červencovému výhledu zlepšil o dvě desetiny bodu na 2,8 procenta. Na příští rok počítá se zpomalením tempa růstu na 2,2 procenta, což je i tak o tři desetiny bodu více, než očekával v létě. Eurozóně pak měnový fond na letošek předpovídá růst o 0,8 procenta, o desetinu procentního bodu méně než v červencovém výhledu. Odhad na příští rok pak snížil o tři desetiny procentního bodu na 1,2 procenta.

Německo vykáže nulový růst

Německo podle výhledu letos vykáže nulový růst, v příštím roce pak největší evropská ekonomika podle MMF vzroste o 0,8 procenta. Na letošek to znamená zhoršení výhledu o dvě desetiny procentního bodu, a na příští rok dokonce o půl procentního bodu.

Výhled růstu čínské ekonomiky fond snížil proti červencové prognóze o dvě desetiny procentního bodu na 4,8 procenta, výhled růstu na příští rok ponechal beze změny na 4,5 procenta. V případě Indie měnový fond ponechal výhled na letošní i příští rok beze změny. Letos tam počítá s růstem o sedm procent a v příštím roce o 6,5 procenta.

Rusku, které už přes dva roky válčí s Ukrajinou, měnový fond na letošní rok předpovídá hospodářský růst o 3,6 procenta. To je o čtyři desetiny procentního bodu více, než odhadoval v červenci. Odhad růstu na příští rok měnový fond zhoršil na 1,3 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně, než předpovídal v červenci.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 4,6 procenta

Ekonomika

Výběr článků

Načítám