Hlavní obsah

Místo Lukoilu Tatněfť. Maďarsko a Slovensko dál dostávají ropu z Ruska

Do Maďarska a na Slovensko ropovodem Družba nadále proudí ropa z východu. Dodávky od Lukoilu, s nímž mají obě země uzavřeny dlouhodobé kontrakty, se v červenci zastavily poté, co Ukrajina coby tranzitní země zavedla proti této ruské společnosti sankce. Jak ale ve středu napsal ruský list Kommersant, výpadek zčásti nahradily – opět ruské – společnosti Tatněfť a Russněfť.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba

Článek

Výpadek ropy od Lukoilu vyvolal v Budapešti a Bratislavě vlnu nevole a následné protesty tamních vlád. Slovenský premiér Robert Fico sáhl na konci července k výhrůžkám, že Slovensko zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud Kyjev Lukoilu tranzit neumožní.

Ropovod Družba vede z Ruska přes Bělorusko, kde se dělí do dvou větví – severní směřuje do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje.

Když vy nám ropu, tak my elektřinu. Slovensko hrozí Ukrajině odvetou

Evropa

Podle zdrojů Kommersantu v červenci skokově navýšila dodávky Maďarsku a Slovensku ruská Tatněfť, která poskytla každé ze zemí zhruba 330 tisíc tun ropy a pokryla tak ruský export do Maďarska a na Slovensko ze 77, respektive 92 procent. Podíl společnosti na dodávkách v prvním pololetí letošního roku činil 34, respektive 53 procent.

Tatněfť se tak stala klíčovým dodavatelem ropy do obou zemí, tvrdí zdroje ruského listu. Dodávky na Slovensko zahájila podle Kommersantu rovněž ruská Russněfť.

Česko se zbaví závislosti na ruské ropě v polovině příštího roku, oznámil Fiala

Ekonomika

Výběr článků

Načítám