Hlavní obsah

Ministři se kvůli rozpočtu bouří, chtějí přidat miliardy

Vládní koalici čekají do konce srpna náročná jednání o finální podobě vládního návrhu státního rozpočtu. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) sice tají, kolik pro příští rok jednotlivým kapitolám před prázdninami v první vlně přiklepl, už nyní je však jasné, že nároky zejména ministrů za STAN a Piráty jsou daleko vyšší, než s čím počítá jeho návrh.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

A nejde zrovna o malé částky. Například ministerstvo pro místní rozvoj má v příštím roce dostat podle Stanjury ze státního rozpočtu přidáno nanejvýš stovky milionů korun. S tím se ovšem šéf resortu a Pirátů Ivan Bartoš nehodlá smířit.

„Ministerstvo pro místní rozvoj bude v příštím roce potřebovat o 15 miliard navíc, a to především na podporu bydlení nebo rozvoj regionů,“ sdělila Novinkám mluvčí MMR Karolína Nová.

Vláda se chystá zopakovat trik vylepšující schodek rozpočtu

Ekonomika

„Nad jednotlivými rozpočtovými kapitolami bude ještě na vládě probíhat diskuze. Jak se ukázalo i v minulých letech, první nástřely jsou spíš technická čísla, která se mohou výrazně proměňovat během jednání,“ řekl pak redakci sám Bartoš.

Podle svých slov podporuje konsolidační úsilí vlády, ale stát by neměl šetřit tam, kde se to z dlouhodobého pohledu nevyplatí. „Je to třeba spolufinancování projektů v rámci podpory bydlení, investice do výstavby obecního dostupného bydlení, podpora regionů či předškolní péče o děti a systém vzdělávání,“ zdůraznil Bartoš.

Vláda v červnu schválila návrh zákona o podpoře pro lidi ohrožené bytovou nouzí, který je součástí takzvané reformy Bydlení pro život prosazované MMR. Jejím cílem je i zajistit potřebné investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů.

Ostrouhat má i školství

Stanjurův první návrh rozpočtu, který operuje se schodkem 235 miliard, o sedmnáct miliard nižším než letos, torpéduje plány i dalších ministrů. Ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan by rád posílil svůj resort proti letošku až o 20 miliard, podle ministerstva financí by mu ale měla stačit navíc jen miliarda, tedy celkem 96,5 miliardy, jak zjistila Česká televize.

Finální návrh rozpočtu má být představen do konce srpna. Zástupci většiny rezortů shodně uvádějí, že do té doby nebudou nic kolem jeho přípravy komentovat. Ze svých priorit ale ministerstva ustoupit nehodlají. „Stále platí, že zajištění vnitřní bezpečnosti je jednou z priorit vlády, což ostatně vláda opakovaně deklarovala,“ upozornil za vnitro jeho mluvčí Adam Rözler.

Už zase? První návrh rozpočtu pro školství budí nervozitu

Věda a školy

O pět miliard méně než letos má dostat resort školství, ačkoli vzdělání označuje vláda za svou prioritu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přitom rovněž požaduje navýšení o desítky miliard.

„V návrhu MŠMT se počítá s navýšením na dodržení mandatorních výdajů na platy učitelů a další nezbytné výdaje v regionálním školství a s potřebou výrazného navýšení rozpočtu vysokých škol, které se musí připravit na příchod populačně silnějších ročníků,“ nechtěla teď střet se Stanjurou více komentovat mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Stanjura nezvykle tají rozpočet. Není důvod, zlobí se svorně Kalousek i Schillerová

Ekonomika

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce zase přidat miliardy na investice, které jinak bude muset odložit. Stanjura mu však podle ČT plánuje poslat o 800 milionů korun méně než letos.

Jde i o platy

Návrh rozpočtu bude určující třeba i pro to, zda a případně o kolik se ve veřejné správě budou od ledna zvedat platy. Části státních zaměstnanců je chce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zvýšit už od září, avšak i to naráží na odpor šéfa státní kasy.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) letos první návrh rozpočtu proti zvyklostem přes léto tají, i když za to schytává kritiku ze všech stran. Argumentuje, že vláda raději rozpočet projedná interně a shodne se na něm jako celek „bez PR divadel“.

Ministerstvo financí neposkytlo Novinkám návrh rozpočtu ani na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Zdůvodnilo to mj. změnou zákona o rozpočtových pravidlech.

Navíc jde zatím podle MF pouze o technický návrh státního rozpočtu, který ještě nezahrnuje „výsledky politických vyjednávání“ ani „definitivní odhad rozpočtových příjmů“ na základě srpnové makroekonomické predikce ministerstva.

MF rovněž uvedlo, že jde o „podkladovou informaci“, kterou je oprávněno chránit za podmínky, že existuje legitimní důvod, proč informaci nevydat, resp. že poskytnutí informace by mohlo ohrozit veřejný zájem.

Výběr článků

Načítám