Hlavní obsah

Ministerstvo znovu narazilo u ÚOHS s digitalizací stavebního řízení

Už od července mají mít stavebníci možnost vyřídit si stavební povolení online. Ministerstvo pro místní rozvoj ale musí řešit další komplikaci. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil zákaz plnění smlouvy mezi MMR a firmou InQool. Ten ÚOHS vydal v březnu, resort proti němu ale podal rozklad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ÚOHS Petr Mlsna

Článek

Úřad už dříve zrušil výběrové řízení na klíčové informační systémy pro digitalizaci stavebního řízení, které vyhrála zmíněná firma InQool. MMR jí následně zakázku zadalo napřímo. Hájilo se přitom naléhavými okolnostmi. Ostrý start digitalizace je v plánu 1. července.

Stavební povolení v Estonsku vyřídíte z gauče za měsíc. V Česku musíte čekat 246 dní

Domácí

„Zadavatel nepřednesl argumenty, které by odůvodňovaly neuložení zákazu plnění či delší odklad, než jak jej stanovil Úřad, zejména v situaci, kdy jednací řízení bez uveřejnění je nejméně transparentním druhem zadávacího řízení,“ uvedl úřad v prohlášení. Zákaz plnění smlouvy začne platit za čtyři měsíce. Tuto dobu úřad vyhradil na to, aby ministerstvo chyby napravilo.

MMR nicméně trvá na tom, že červencový start digitalizace v ohrožení není. „Úřad uznal naše stanovisko, že jde o zakázku spojenou s mimořádným veřejným zájmem, plnění smlouvy proto zakázal zhruba od konce září. To umožní systémy dodat v takovém rozsahu, který vyžaduje zákon. MMR je přesvědčeno, že digitalizace stavebního řízení má značný ekonomický přínos, proto ji není možné dále odkládat,“ uvedl mluvčí resortu Petr Waleczko.

Optimismus ale nesdílí opozice. Hnutí ANO dnes vyzvalo vládu k odsunutí startu digitalizace stavebního řízení alespoň do konce roku. Pro odklad se ve středu vyslovil i prezident Petr Pavel.

Ve snaze vyhnout se chaosu mohou stavebníci v červnu zahltit úřady

Ekonomika

Výběr článků

Načítám