Hlavní obsah

Ministerstvo opět spustí zelené dotace pro nízkopříjmové

Nízkopříjmové domácnosti dostanou od státu více peněz na ekologické renovace svých domů. Ministerstvo životního prostředí v rámci úpravy programu Nová zelená úsporám Light navýší podporu až na 250 tisíc korun. Zároveň změní způsob, jakým výši dotace počítá. Program je nyní pozastavený. Přijímat žádosti opět začne 25. června.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„Upravujeme program tak, aby kladl větší důraz na zateplení a možnost jednotlivá opatření kombinovat,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dosud šlo získat až 150 tisíc korun na zateplení domu a zároveň až 90 tisíc na opatření související s ohřevem vody. Nově by strop měl být na 250 tisících korunách bez ohledu na to, jestli žadatel bude obě inovace kombinovat, nebo zvolí jen jednu z nich. Nemělo by tedy jako doteď docházet k tomu, že někdo bude chtít zateplit dům za 160 tisíc, a nedostane tak proplaceny všechny náklady.

Zároveň se promění i výpočet dotace. Ten dosud pracoval s jednotkovou cenou. Například na výměnu oken šlo získat maximálně 12 tisíc na kus. Nově by se dotace měla odvíjet od metrů čtverečních. Podle Hladíka díky tomu bude příspěvek více reflektovat skutečný stav a velikost domu.

Nemá to budoucnost. Kotle na uhlí by měli vyměnit všichni, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Novou zelenou úsporám Light využívají převážně senioři. Ve srovnání s klasickou verzí programu se v ní peníze vyplácejí předem a lidé z nich mohou pokrýt až 100 procent uznatelných nákladů na rekonstrukci. Dosud si podle dat Státního fondu životního prostředí požádali o příspěvky v celkové výši devět miliard korun.

Tři miliardy navíc

Kvůli vysokému zájmu muselo ministerstvo program minulý týden dočasně pozastavit. Rozběhne se znovu na konci června, kdy do něj přitečou další tři miliardy korun. Pokud bude poptávka stále silná jako dosud, může úřad sumu ještě navýšit. Peníze na dotační program plynou z Modernizačního fondu, který pracuje s výnosy z emisních povolenek.

Vedle pravidel pro zateplení ministerstvo upraví i dotace na pořízení solárních systémů pro ohřev vody. Pokud si domácnost pořídí systém s novým bojlerem, bude moci získat 70 tisíc korun místo dosavadních 90 tisíc. V případě, že využije stávající bojler, bude příspěvek činit 50 tisíc. Dosud to bylo o deset tisíc korun více.

Ministerstvo upravilo také další program ekologických dotací Oprav dům po babičce. Nově v něm o příspěvek půjde žádat i ve chvíli, kdy domácnost bude vlastnit druhou nemovitost. Stále ale platí, že žadatelé musí mít v opraveném objektu trvalé bydliště následujících deset let po renovaci.

Úřad tak reaguje na to, že na podporu dosud nedosáhli lidé, u kterých by měla smysl. „Často se jednalo o domácnosti, které bydlí v malém, nevyhovujícím bytě a plánují se přestěhovat do rodinného domu, ale po dobu rekonstrukce potřebují bydlet ve stávajícím bytě. Díky této změně tak bude možné podpořit širší okruh žadatelů a odstranit tyto překážky,“ prohlásil Hladík.

V rámci programu lze žádat nejen o dotaci, ale také o zvýhodněný úvěr u bank a stavebních spořitelen. Ty uvedly, že za první dva měsíce lidem poskytly prostředky ve výši 117 milionů korun. V příštích měsících očekávají další výrazný růst.

Společenství vlastníků, družstva či školy mohou získat desetitisíce na stromy

Finance

Výběr článků

Načítám