Hlavní obsah

Ministerstvo chce zakázat vapování

Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která by od příštího roku znamenala konec vapování. Toto užívání ochucených elektronických cigaret je stále oblíbenější i mezi dětmi a mladistvými. Podle odborníků je to ale v rozporu s plánem omezovat počet kuřáků. Varují, že se většina vrátí k mnohem škodlivější variantě klasických cigaret nebo se přesune na černý trh.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

E-cigarety jsou podle expertů klíčovým nástrojem ve snaze snížit rizika spojená s kouřením. E-cigarety jsou totiž prokazatelně mnohem méně škodlivé než ty klasické.

„Tabákový kouř obsahuje tisíce chemikálií, z toho kolem stovky karcinogenních, další toxické. Z výparů elektronických cigaret, které neobsahují žádný tabák, jen tekutinu, vdechuje vapér jen jednotky procent těchto toxických látek v porovnání s kouřením. Zdravotní riziko je velmi malé,“ sdělila Novinkám vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze profesorka Eva Králíková.

Největší podíl uživatelů elektronických cigaret je podle Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu největší ve věkové kategorii 15 až 24 let. Tvoří takřka třetinu, když ještě před dvěma lety to bylo 25 procent.

Zhruba 96 procent výrobků jsou s příchutěmi, většinou ovocnými. Ty jsou také podle výzkumu nejčastějším důvodem, proč mladí lidé e-cigarety užívají. Právě příchutě chce ale ministerstvo zakázat. Povolena má zůstat pouze tabáková. A ani tu nebude kvůli omezenému počtu povolených látek snadné vyrobit, poukazuje Lukáš Horák, ředitel Českého sdružení pro značkové výrobky.

Ministerstvo argumentuje, že jedná ve společenském zájmu a odkazuje se i na výzvy Světové zdravotnické organizace.

„Dochází k masivnímu nárůstu používání elektronických cigaret dětmi a mladými lidmi, přičemž v mnoha zemích překračuje míru používání u dospělých,“ sdělil Novinkám mluvčí úřadu Jan Řežábek.

Jde ale i o dlouhodobé hledisko. Nejnovější studie dokazují, že mladí lidé, kteří používají elektronické cigarety, mají téměř třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou později kouřit.

Daňové úniky se u dovozu cigaret z Polska zdvojnásobily

Ekonomika

Návrat ke klasickým cigaretám?

Kritici tvrdí, že ministerstvo se neopírá o dostatečné analýzy dopadu na zdraví lidí. A  jedná prý v rozporu s Akčním plánem vlády v oblasti závislostí.

„U dospělých kuřáků, kteří přecházejí na alternativy v podobě e-cigaret, protože jsou méně zdravotně rizikové, může být zákaz e-cigaret kontraproduktivní. Může to v důsledku vést k opětovnému nárůstu míry kouření klasických cigaret,“ míní vedoucí Národní monitorovací střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

Klasické cigarety vedou v Česku až k 15 tisícům úmrtí ročně.

„Alternativa, která je méně riziková, musí být atraktivnější než klasické cigarety. Takto se rozhodla vláda, když schválila v roce 2023 mnou předložený Akční plán k závislostem,“ poukázal dosluhující Národní protidrogový koordinátor Jan Vobořil.

„Co se týče užívání mladistvými, je potřeba přestat s třicetiletou rezignací při vymáhání zákona, který zakazuje prodej mladším osmnácti let,“ dodal. Podle Vobořila by ministerstvo mělo zpřísnit tresty pro prodejce, kteří tento zákon porušují.

K popularizaci podle ministerstva přispívá i poutavý design výrobků, který zlehčuje riziko vzniku závislosti. „Z mého pohledu by i regulace obalů byla součástí řešení, ale ne takto selektivně. Jednotné obaly, které by omezily přitažlivost pro mladistvé, aniž by dospělí kuřáci přišli o možnost volby, by měly být u všech nikotinových produktů,“ podotkl Vobořil.

Podle něj by pomohlo i omezení prodeje na specializované prodejny a zákaz příchutí by se měl vztahovat jen na jednorázové e-cigarety.

Hrozba černého trhu

„Tím, že spotřebitelé oblíbený výrobek v legální distribuci již nenajdou, se rovněž zvyšuje jejich motivace k nákupům na nelegálním trhu. Jsou zde oprávněné obavy o to, že vyhláška nastartuje domácí výrobu tekutých náplní, která na rozdíl od certifikovaných výrobců znamená skutečné riziko pro zdraví uživatelů,“ řekl Novinkám mluvčí British American Tobacco Tomáš Tesař.

Nárůst podílu černého trhu a padělků se obává i ředitel sdružení pro značkové výrobky Horák.

„Prakticky celý trh s náplněmi do elektronických cigaret by se pak přesunul do černé zóny. Zde je možné očekávat další výpadek spotřební daně ve výši miliard korun a extrémní nárůst dovozů z Polska,“ varoval Horák.

Inspirací pro ministerstvo jsou pravděpodobně Estonsko, Nizozemsko, Slovinsko a Austrálie, kde již podobné omezení platí. Obdobnou vyhlášku zvažuje i vláda Velké Británie.

„Návrh vyhlášky je nyní v přípravě a finální znění se bude odvíjet od vyjádření všech relevantních připomínek. Nelze tedy předjímat konečnou podobu,“ uzavřel mluvčí resortu Řežábek.

Alkohol už u dětí nefrčí, zdraví si ničí energetickými nápoji

Domácí

Výběr článků

Načítám