Hlavní obsah

Meloniová obrací vztahy s Čínou. Zavázala se k bližší ekonomické spolupráci

Loni vyvedla Itálii z hlavního ekonomického projektu čínského prezidenta, nyní však italská premiérka Giorgia Meloniová zaujala k asijské zemi vstřícnější postoj. Na své návštěvě v Pekingu podepsala tříletý plán na posílení spolupráce mezi oběma státy. Cílem je oživit vzájemné vztahy.

Italská premiérka Meloniová v ČíněVideo: AP

Článek

Meloniová je na své vůbec první návštěvě Číny od nástupu do funkce v roce 2022. V prohlášení uvedla, že její pětidenní cesta značí vůli zahájit novou fázi spolupráce. Ta se má týkat především elektromobility a obnovitelných zdrojů energie.

Foto: AP

Italská premiérka Meloniová v Číně

Podle čínského premiéra Li Čchianga do ní budou zapojené především malé a střední podniky v oblastech stavby lodí, letectví, nových způsobů výroby energií nebo umělé inteligence. Meloniová se také snaží do Itálie přilákat dalšího velkého výrobce automobilů.

Na zpomalení čínské ekonomiky začínají doplácet i evropské společnosti

Ekonomika

Čína je pro Řím druhým nejvýznamnějším ekonomickým partnerem po USA. Itálie byla v minulosti jedinou velkou západní zemí, která se připojila k Iniciativě pásu a stezky, hlavní vizi čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zaměřeného primárně na infrastrukturní investice.

Meloniová toto rozhodnutí předchozí italské vlády označila za chybu a po svém nástupu do úřadu z projektu vystoupila.

Podle ekonomky Alicie Garcia-Herrerové, která má na starosti asijsko-pacifický region v investiční bance Natixis, jí to nyní dává lepší vyjednávací pozici.

Foto: Profimedia.cz

Giorgia Meloniová v Číně

„Bez členství v iniciativě přichází Meloniová do Číny méně jako vazal a více jako partner,“ citovala ji BBC.

Meloniová vůči Číně v uplynulých měsících vystupovala tvrdě i v dalších případech. Zakázala čínské státní firmě převzít kontrolu nad slavným výrobcem pneumatik Pirelli a podpořila evropská cla ve výši až 37,6 procenta na dovoz elektromobilů.

Huawei v Česku klesly tržby i zisk, celosvětově ale roste

Ekonomika

Výběr článků

Načítám