Hlavní obsah

Med je druhou nejčastěji falšovanou potravinou. Jak ho poznat?

Právo, Radek Plavecký

Včelaři už stočili letošní med a začali ho prodávat. Jak mají ale zákazníci poznat ten pravý včelí? Med musí být úplně čistý, tedy bez jakýchkoli přídavků. Nesmí obsahovat žádné cizí příměsi, ani řepný cukr nebo zbytky krmných, často škrobových sirupů.

Foto: Profimedia.cz

Poznat špatný med od toho dobrého dokážou zákazníci podle včelařů jen těžko. Ilustrační snímek

Článek

A v tom je obvykle problém. Podle potravinářské inspekce patří med k nejčastěji falšovaným potravinám a obvykle více než polovina testovaných vzorků nevyhoví normám.

„Letos jsme prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři zveřejnili dvacet nevyhovujících vzorků medu, přičemž většina z nich nesplnila jakostní požadavky. Mezi nejčastějšími prohřešky bývá nepovolený přídavek barviv, sladidel či obsah látky hydroxymethylfurfural (HMF – látka, která vzniká zahříváním a stářím cukrů, pro včely jedovatá, vysoké množství svědčí o přílišném zahřátí medu nebo o smíchání více druhů medů, pozn. red.),“ uvedl Radoslav Pospíchal z tiskového oddělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Jak dodal, loni byl segment medů druhou nejčastěji nevyhovující potravinářskou položkou za kontrolovanými čokoládami a cukrovinkami. Na med se proto kvůli prohřeškům zaměřuje inspekce poměrně často.

Když se ve sklenici půlka medu usadí a zkrystalizuje a druhá půlka zůstane tekutá, je to špatné
včelař Martin Weiss

Spotřebitelé, aby nenaletěli nepoctivým výrobcům medu, mohou sledovat stránky inspekce a portál Potraviny na pranýři, kde jsou závadné potraviny a speciálně med zveřejňovány. Jinak špatný med od dobrého sotva poznají, což připouštějí i samotní včelaři.

„Je složité poznat v obchodě dobrý med. Vodítkem by mohlo být snad jen to, že se ve sklenici půlka medu usadí a zkrystalizuje a druhá půlka zůstane tekutá. To je špatné,“ řekl včelař z Mladoboleslavska Martin Weiss.

Pozor na barviva

Podle barvy se dobrý od špatného medu nerozezná, protože mohou mít barvu od téměř bílé přes žlutou až po červenou či hnědou.

„Pozor ale na barviva, ukázalo se, že zákazníci mají v oblibě tmavý hnědý med, tak tam někteří včelaři přidávali potravinářské barvivo,“ upozornil včelmistr z Výzkumného ústavu včelařského v Dole nedaleko Prahy Petr Keri.

Všichni odborníci proto doporučují, aby si lidé našli osvědčeného včelaře, kterému důvěřují, a kupovali med od něj.

„Menší včelaři si netroufnou med falšovat, zkazili by si pověst. Je to spíš problém u velkých výrobců medu. Také bych se v obchodě raději vyhnul medům, na jejichž etiketě je napsáno med směsný ze zemí EU, a asi nejhorší bývá med směsný ze zemí mimo EU,“ varoval včelař Weiss.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám