Hlavní obsah

Matka Googlu plánuje největší akvizici ve své historii

Americká firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, plánuje největší akvizici ve své historii. O převzetí jedná s kybernetickým start-upem Wiz, ochotná je za něj nabídnout 23 miliard dolarů (asi 535 miliard Kč). Jednání jsou podle listu Wall Street Journal (WSJ) v pokročilé fázi. Alphabet by touto transakcí posílil na poli cloudových služeb, kde zaostává za konkurencí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Alphabet nedávno upustil od jiné plánované akvizice. Společnost měla zájem o výrobce softwaru pro online marketing HubSpot. Pro tak velkou technologickou společnost, jako je Alphabet, je přitom neobvyklé vyhledávat podobně velké akvizice vzhledem ke zvýšené kontrole, které společnost v poslední době čelí ze strany antimonopolních úřadů, uvedl Bloomberg.

Transakce, kterou by Alphabet financoval převážně hotovostí, tedy bez nutnosti velkých úvěrů, by mohla být oznámena už brzy, uvedl pro WSJ jeden ze zdrojů pod podmínkou zachování anonymity.

Společnost Wiz, založená v Izraeli a nyní se sídlem v New Yorku, je jedním z nejrychleji rostoucích softwarových start-upů na světě. Poskytuje cloudová řešení kybernetické bezpečnosti s detekcí hrozeb v reálném čase za využití umělé inteligence (AI).

Zelenější svět? Umělá inteligence prudce zvyšuje emise Googlu

Ekonomika

A právě na poli cloudových služeb by Alphabet díky akvizici Wiz mohl dohnat jiné technologické velikány jako Microsoft a Amazon, kteří jsou na cloudovém trhu napřed.

Příležitosti v odvětví cloudu rostou, protože aplikace a nástroje generativní AI stále získávají na síle. Takové nástroje ovšem často vyžadují, aby bylo do cloudu nahráno obrovské množství dat, z kterého pak AI generuje obrázky, marketingové kampaně či softwarový kód.

Společnost Wiz měla za loňský rok tržby kolem 350 milionů dolarů a podle svých internetových stránek spolupracuje se 40 procenty firem ze seznamu Fortune 100. Nedávno si v soukromém financování zajistila miliardu dolarů, čímž se její hodnota dostala zhruba na 12 miliard dolarů (279 miliard Kč).

Mezi zákazníky Wiz patří firmy jako Morgan Stanley či DocuSign. Firma má ve Spojených státech, Evropě, Asii a v Izraeli dohromady asi 900 zaměstnanců. Firma už dříve uvedla, že letos plánuje celosvětově nabrat asi 400 zaměstnanců.

Akvizice Wiz by navázala na akvizici společnosti Mandiant, jež se rovněž zabývá kybernetickou bezpečností a již Alphabet v roce 2022 koupil za 5,4 miliardy dolarů. Jednalo se o druhou největší akvizici společnosti, kterou překonala pouze koupě Motorola Mobility v roce 2012, připomněl Bloomberg.

„Neplníte nařízení.“ EK zahájila vyšetřování Googlu, Applu i Mety

Internet a PC

Výběr článků

Načítám