Hlavní obsah

Máslo za necelý půlrok zdražilo o padesát procent

PRAHA

Za čtvrtku másla (250 g), která se ještě v dubnu v obchodech běžně prodávala za 20 korun, dnes zaplatíme už ke 30 korunám, tedy o padesát procent víc než před necelým půl rokem. O tři až čtyři koruny na litru podražilo i polotučné trvanlivé mléko. Zvyšují se i ceny sýrů.

Článek

Růst cen však bude zřejmě ještě pokračovat. Jak citelný ještě bude, ukáže vývoj v příštích týdnech a měsících. Někteří odborníci z mlékárenského oboru odhadují, že do Vánoc se mohou ceny v porovnání s dneškem ještě zvýšit o 15 až 20 procent.

Z malé ankety zpravodajů Práva v krajích, například vyplynulo, že cena litrové krabice polotučného trvanlivého mléka teď v říjnu v porovnání s dubnem vzrostla zhruba o čtyři koruny (ze 12 až 13 Kč na 16 až 17 Kč).

Máslo ale zdražilo mnohem víc. U čtvrtkilového balení se podle průzkumu Práva nárůst cen pohybuje od šesti do 10 korun. Zatímco v dubnu se ještě dala čtvrtka másla v Praze, Brně či Plzni pořídit již od 20 korun, v současnosti nejlevnější čerstvé máslo stojí okolo 27 korun, průměr je někde na 32 Kč a ceny výběrových másel se blíží ke 40 Kč. Vedoucí některých brněnských či ostravských potravinářských obchodů v případě cen másla hovoří o zdražení až o 50 procent.

Za poslední půlrok podražily také sýry. U nejběžnějšího eidamu 30 % je minulostí cena 100 Kč za kilogram, aktuální ceny začínají od 120 Kč/kg. Právě u kvalitních sýrů, jejichž obliba mezi českými spotřebiteli v posledních letech roste, mlékaři předpokládají další růst cen.

Mlékárny musejí za mléko platit víc

Zemědělci v současné době prodávají mléko mlékárnám za nejvyšší ceny za poslední roky, které se pohybují okolo 8 korun za litr. Přesto požadují ceny vyšší s odkazem na jejich výši v blízkém zahraničí, kde se farmářské ceny mléka pohybují v přepočtu okolo 9 až 10 korun za litr.

Řadě českých zemědělských podniků, zvláště z příhraničních oblastí, přitom nedělá velký problém mléko vyvézt. Třeba německé mlékárny zájem o tuto surovinu mají, s řadou českých podniků mají uzavřeny dlouhodobé kontrakty.

"Právě tento nesoulad v podmínkách otevřeného trhu tlačí mlékárny k tomu, aby prvovýrobcům za mléko platily stále více," říká výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Kolik si připlatíme?

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba nedávno předpověděl zvýšení cen potravin do konce roku až o 25 procent. Kvůli vysokým cenám obilí by podle něj vedle mléka mělo zdražit i vepřové a drůbeží maso, dále mouka, chléb a pečivo. Takový vývoj by už zamával i s celkovou mírou inflace v ČR.

"Zdražení potravin o desítky procent je spíše přáním zemědělců a výrobců potravin, byť oni to prezentují jako obavu. Určitý nárůst cen však kvůli růstu cen ve světě i v EU nepochybně reálný je," míní šéf českého zastoupení hypermarketů Globus Petr Vyhnálek. Jak podotkl, obchodníci se budou snažit růst spotřebitelských cen ze všech sil brzdit. Podle jeho představ by přijatelné zdražení mléčných výrobků do konce roku bylo okolo 10 procent.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám