Hlavní obsah

Máslo meziročně zdražilo téměř o čtvrtinu. Mohou za to vedra a kravský apetit

Zatímco ještě na jaře se dala čtvrtka másla pořídit zhruba za 40 korun, dnes ji v supermarketech běžně koupíte mimo akční ceny i o 30 korun dráž. V srpnu ceny másla meziročně stouply o více než 22 procent. Může za to i růst mezd, hlavně ale počasí a krávy. V letních měsících je totiž kvůli vysokým teplotám a jejich menšímu apetitu v mléce méně tuku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od prosince do července docházelo v Česku k nejrychlejšímu poklesu cen potravin ze všech zemí Evropské unie. To se však netýká másla, které je jednou z nejrychleji zdražujících položek.

Zatímco v březnu 2024 stála jeho čtvrtka v akci průměrně 41,50 koruny, aktuálně je to podle nákupního rádce Kupi.cz, který monitoruje ceny v hypermarketech a supermarketech, okolo 54 Kč. Mimo akce ale ceny běžně šplhají až na 70 korun.

„Ceny másla zrychlily svůj meziroční růst z červencových 15,2 procenta a srpnových 22,4 procenta. Údaje Českého statistického úřadu naznačují, že poklesu cen potravin na našem trhu dochází dech,“ poznamenal ekonom BHS Štěpán Křeček.

Každý Čech ročně vyhodí v průměru přes devadesát kilo potravin

Ekonomika

Počasí mělo vliv i na krmivo

Hlavní příčinou je každoroční jev - kolísání tučnosti mléka. „Z důvodu nadstandardně teplého počasí během letních měsíců má české mléko nižší tučnost. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž poté vyrábějí máslo,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Letošní vysoké teploty a sucho navíc ovlivnily i kvalitu krmiva. „Pokles tučnosti je tentokrát vyšší než obvykle. Průměrná tučnost klesla na 3,69 procenta, ta obvyklá se pohybuje mezi 3,8 až 3,9 procenta,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Zároveň došlo i k poklesu dodávek mléka. „K tomuto jevu bohužel dochází i v okolních státech. Příčin je několik, ale hlavní vidím v počasí. Vedra zapříčinila úbytek množství mléka a nechuť krav k jídlu i snížení složek v mléce. V zimě je mléko vždy tučnější než v létě, rozdíl bývá zhruba 0,3 procenta,“ sdělil Novinkám ředitel společnosti Choceňská mlékárna Pavel Marek.

„Když to přepočteme na objem zpracovávaného mléka v Česku, tak zde chybí zhruba 1,8 milionu litrů smetany v jednom letním měsíci,“ dodal.

V Česku také mírně stoupá výroba sýrů, i to může přispět k nedostatku mléka k výrobě smetany.

Levnější může být z mrazíren

Ceny různých značek másla se ale stále mohou v supermarketech lišit i o desítky korun. „Záleží, jestli jde o máslo z mrazíren, které bývá levnější, nebo o čerstvé máslo,“ dodal Zemánek.

Vypadá to, že máslo, ale i další mléčné výrobky budou zdražovat i nadále. „Příčinou jsou také ekologická nařízení státu, která bude muset splňovat každá firma napříč celým procesem vzniku nejen mléčného výrobku. Náklady se budou muset projevit v konečné ceně výrobku,“ míní Marek.

„Mléčné produkty jistě i nadále zdražovat budou, ale spíše kvůli růstu nákladů, například na pracovní sílu, a mírné, byť stálé, inflaci. Významnější zdražení už ale letos neočekávám,“ uzavřel Havel.

Ceny českého mléka se navzdory jeho kvalitě stále pohybují pod evropským průměrem. Finální cenu na pultech obchodů stanovuje řetězec.

Slevové šílenství v Česku. Lidé už nevědí, co kolik vlastně stojí

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám