Hlavní obsah

Zdražování másla nebere konce

Máslo v Česku nadále zdražuje. Nová terénní data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukázala, že v říjnu stál kilogram másla v průměru 275,06 koruny. Za běžné balení o 250 gramech tak lidé zaplatí bezmála 69 Kč, což je oproti září přibližně 11procentní nárůst. V meziročním srovnání je pak cena vyšší dokonce o 34 procent. Letošního maxima dosáhly i ceny mléka, eidamu a vajec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena másla je na vzestupné trajektorii od letošního března, tehdy vyšel jeden kilogram na 202,45 koruny. Oproti současným cenám tak bylo levnější zhruba o třetinu.

Data z terénu jsou zjišťována jen jednorázově v měsíci, zpravidla ve druhém týdnu. ČSÚ tedy tyto ceny nezahrnuje do výpočtu celkových měsíčních spotřebitelských cen. Nicméně také údaje o zářijové inflaci potvrdily, že máslo oproti loňsku výrazně zdražilo, a to konkrétně o 43 procent na 56,50 Kč za 250 gramů.

Proti tomu litr polotučného mléka se do září držel na přibližně 24 až 25 korunách, nyní podle ČSÚ stojí 25,54 koruny, což představuje meziměsíční nárůst o 1,79 procenta. Přesto je ale mléko levnější než loni, kdy stálo 25,65 koruny.

Kilogramová cihla eidamu letos poprvé stojí více než 200 korun. Ve srovnání se zářím to představuje nárůst o 11,51 procenta a proti loňsku o 14,37 procenta. Cena balení deseti vajec se v říjnu zvedla na více než 49 korun, v září přitom vejce vyšla na 42,14 koruny, minulý rok na 48,37 koruny.

Celkem v říjnu meziměsíčně zdražilo sedm ze 13 sledovaných položek. O 3,39 procenta více stojí i vepřová pečeně, mírněji cena stoupla za pšeničnou hladkou mouku a konzumní jablka. Naopak výrazně levnější – o více než čtvrtinu – jsou proti září konzumní brambory, o téměř 13 procent také cukr. Cena obou položek klesla rovněž ve srovnání s minulý rokem, u brambor o 31,67 procenta a u cukru o 28,45 procenta.

Potraviny byly se začátkem letošního roku přeřazeny do nižší sazby DPH – 12 procent. Naopak do základní sazby DPH – 21 procent – se přesunula většina nápojů.

Inflace se dostala na 2,6 procenta, ceny potravin letos poprvé vzrostly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám