Hlavní obsah

MAPA: Kde hrozí o prázdninách největší kolony?

V pátek končí školní rok a mnozí lidé hned vyrazí na prázdniny. I když o víkendech silničáři omezí údržbu, hrozí kvůli desítkám probíhajících oprav a staveb napříč republikou kolony. Nejhorší budou zřejmě opět v okolí Brna, ale desítky minut v zácpách hrozí motoristům i jinde. Ředitelství silnic a dálnic ČR vydalo mapu letních prací.

Foto: ŘSD

Opravy dálnic a silnic

Článek

„Nemůžeme přerušit práce na důležitých rekonstrukcích a dopravních stavbách i proto, abychom v létě využili maximum denního světla,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Mezi nejvýznamnějšími omezeními pro řidiče zmínil Pražský okruh v oblasti Barrandova. Příští pátek začne oprava vozovky u Lochkovského tunelu. Ta v kombinaci s opravami Barrandovského mostu může způsobovat komplikace a kolony.

„Dále probíhá rozšiřování D1 u Brna, které, jak víme, tam způsobuje obrovské problémy,“ dodal Mátl. Jako třetí nejvíce rizikové místo zmínil dálnici D46 mezi Vyškovem a Olomoucí, kde je kvůli rekonstrukci do 9. srpna zúžení do jednoho pruhu.

Foto: ŘSD

Opravy dálnic a silnic (pro úplné zobrazení rozklikněte)Foto: ŘSD

Podle Mátla se na klíčové tepně D1 kromě obchvatu Brna neplánují během prázdnin žádná další omezení. Zapomněl nicméně zmínit probíhající omezení rychlosti na mostu Šmejkalka 30 kilometrů za Prahou a opravy dvou mostů na D1 na severu Moravy. Na dotaz uvedl, že u těchto staveb nečeká dopad na plynulost provozu a měl na mysli primárně D1 mezi Prahou a Brnem.

Například už ve čtvrtek po poledni se podle webu Dopravniinfo.cz mapujícího provoz tvořily nejdelší kolony kolem 40 minut u obce Nehvizdy na D11 směrem na Hradec Králové. Tam šlo ale jen o jednodenní údržbu a opravu kanalizace. U příjezdu do Brna se ukazovalo zdržení 23 minut.

Prázdniny, bouřky a fotbal. Hrozí ucpané silnice po celé Evropě

Evropa

Mátl vyzval řidiče, aby v oblasti omezení dodržovali rychlost a dojížděli pomalu do kolon, protože v případě nehod se dramaticky prodlužují. V posledních letech se při odjezdu na prázdniny tvořily třičtvrtě až hodinové kolony jak na D1, tak například na D5 směřující do Německa - Bavorska.

ŘSD zveřejnilo podrobnou mapku probíhajících a chystaných oprav dálnic a silnic během léta. Omezení jsou desítky. Mimo jiné řidiči musí počítat s opravami D5 u Plzně i silnic v samotné Plzni, na jihu Čech pak omezení v oblasti Strakonic a obce Lnáře. Opravovat se bude i část hradecké D11 a několik mostů přes tuto dálnici.

Jak doplnil na dotaz Novinek mluvčí ŘSD Jan Rýdl, letošní počet uzavírek je srovnatelný s loňským rokem. „Nikomu to nepřeju, ale musím říct, že největší zdržení v kolonách budou vyplývat z dopravních nehod, ne z naší činnosti,“ řekl Rýdl.

Téměř stovka mrtvých

V období prázdnin, tedy července a srpna, došlo podle policejních údajů loni k 16 400 nehodám, při nichž bylo 86 lidí usmrceno a 376 bylo těžce zraněných. „Trend je takový, že v minulých letech s výjimkou těch covidových bývalo sto i více úmrtí při prázdninových nehodách,“ řekl Novinkám mluvčí BESIP Tomáš Neřold.

BESIP apeluje, aby řidiči například nedrželi telefon za volantem, což je i přes stálé opakování rozšířený nešvar.

Přímý vlak do Chorvatska letos nejede

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám