Hlavní obsah

Malá obec se 123 obyvateli. Do jakých míst jde nejvíc peněz z daně z nemovitosti?

Desítky tisíc korun na obyvatele získávají ročně z daně z nemovitostí některé obce, které mají ve svých katastrech elektrárnu, důl, případně rozsáhlé firemní či rekreační areály. Nejvyšší výnos daně přepočtený na obyvatele měly za loňský rok Volevčice na Mostecku, Pavlov u Kladna a Dolní Nivy na Sokolovsku. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Článek

Veškerý výnos daně z nemovitých věcí jde do rozpočtů obcí, letos se jim navíc v průměru zvýšil o 80 procent díky vládnímu konsolidačnímu balíčku.

„Významnou součástí rozpočtu je daň z nemovitosti zejména pro menší obce, které mají na svém území rozsáhlé průmyslové komplexy, elektrárny nebo rekreační zařízení, protože pro tyto typy nemovitostí jsou koeficienty nejvyšší. V obcích s malým počtem obyvatel pak připadají na jednoho obyvatele nejvyšší částky,“ poznamenala analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Postavíme byty

V katastru Volevčic se nachází uhelná elektrárna Počerady. Podle analýzy CRIF obec se 123 trvalými obyvateli loni na dani z nemovitých věcí inkasovala 17,2 milionu korun, přepočteno na hlavu tedy 140 tisíc korun. „Peníze směřují do rozvoje obce, například do výstavby bytových jednotek,“ řekl Novinkám starosta Jiří Fröhlich.

Stát vybral na dani z nemovitosti o 86 procent víc

Ekonomika

U Pavlova, který leží poblíž pražského letiště a přímo u karlovarské dálnice D6, je zase velká průmyslová zóna, v níž má řada velkých firem logistická a distribuční centra. Daň na obyvatele, kterých jsou v obci dvě stovky, vychází skoro na 44 tisíc korun, tedy mnohonásobně víc než u jiných srovnatelně velkých obcí.

„Od doby, kdy mají obce pravomoc navyšovat daně z nemovitosti občanům, jsme tuto možnost nevyužili a necháváme je pro ně v úrovni, kterou stanovuje stát. Koeficient pro stanovení daní z nemovitostí upravujeme pouze u pozemků komerčních subjektů. Pro pozemky, u kterých to zákon umožňuje, jim stanovujeme koeficient v hodnotě 5,“ sdělil Novinkám místostarosta Pavlova Vítek Kohoutek.

Hlavní zdroj příjmů

Zdůraznil, že daň z nemovitosti je hlavním zdrojem příjmů obce. „Pomohla nám vybudovat například kanalizace, asfaltové povrchy ulic či modernizovat veřejné osvětlení,“ dodal.

Starosta obce Dolní Nivy Pavel Hrysz uvedl, že vysoký zdejší výběr daně v posledních letech souvisí zejména s výstavbou vývojového centra automobilky BMW, konkrétně testovacího polygonu, který se z větší části nachází v katastru obce. „Došlo ke změně využití pozemků, a vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlý areál, jedná se o výrazné navýšení příjmů,“ řekl.

„Od roku 2016 má obec místní koeficient daně 2. Nyní očekáváme výběr daně z nemovitosti ve výši zhruba 26,6 milionu korun. Toto další navýšení je samozřejmě způsobené koeficientem 1,8, jenž je daný vládním konsolidačním balíčkem,“ dodal Hrysz s tím, že peníze z daně půjdou hlavně na plánovanou výstavbu kanalizace, která bude stát 100 až 150 milionů korun.

Daň z nemovitosti lidi šokovala, platí i pětkrát víc než loni

Ekonomika

Vyšší místní koeficient má 1100 obcí

Výnos z navýšené daně z nemovitostí, o který se měly původně dělit obce a stát, nakonec zůstal letos po přijetí konsolidačního balíčku ze sta procent samosprávám, a to výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu asi deseti miliard korun. Tuto ztrátu by ale měly podle starostů zmírnit změny v sazbách DPH a letošní nárůst jejího inkasa přímých i nepřímých daní.

Místní koeficient vyšší než 1 má zhruba 1100 obcí, tedy každá pátá nebo šestá. Může je stanovit i jen pro určitou svoji část. Záleží přitom často na tom, jaká firma tam podniká, jak moc zatěžuje životní prostředí či jak velký je v ní podíl rekreačních nemovitostí apod.

Vysoký příjem mají tradičně obce, v jejichž blízkosti je elektrárna. Týká se to třeba Trnávky na Pardubicku, na jejímž katastrálním území se nachází elektrárna Chvaletice. Či Temelína a Dukovan, u kterých stojí jaderné elektrárny.

„Máme tři katastry. Samotné Dukovany mají koeficient 1. V katastrech Skryje a Lipňany, kde se nachází jaderná elektrárna, to je koeficient 5,“ řekl Novinkám starosta Dukovan Miroslav Křišťál. Obec nyní podle něj investuje hlavně do infrastruktury, ať už teplofikace, či optických kabelů, ale i do výstavby hřišť a oprav sídliště nebo obecního úřadu.

Daň podle ceny nemovitosti? Experti mají jasno

Ekonomika

Letos si připlatil i ČEZ

Většinu elektráren v zemi vlastní polostátní gigant ČEZ. Podle údajů, které poskytl Novinkám, odvedl letos na dani z nemovitosti za elektrárnu v Dukovanech celkem přes 55 milionů a za Temelín přes 45 milionů Kč. Za všechny své nemovitosti v Česku pak zaplatil 170,4 milionu. Loni, tedy před zvýšením daně, to bylo 90,7 milionu Kč.

Z dalších obcí mají vysoký příjem z daně na obyvatele například Říčky v Orlických horách. „Máme tu nejvyšší koeficient. Jsme obec s velkým počtem rekreačních chalup. Ale přitom máme málo trvale žijících obyvatel,“ uvedl starosta Jaroslav Kuchta. Hlavní příjem má tak obec z chalupářů, hotelů a restaurací, které jsou i útočištěm lidí mířících do zdejšího lyžařského areálu.

Při pouhé stovce trvale žijících obyvatel, což obci podle starosty často znemožňuje dosáhnout na dotace, se Říčky v hlavních turistických sezónách rozrostou až na tři tisíce osob. Obec nyní podle Kuchty musí investovat miliony hlavně do oprav silnic a čističky odpadních vod.

„Výše daně z nemovitých věcí v jednotlivých obcích se může významně lišit v důsledku stanovení místního koeficientu ve výši jedna až pět, který daň násobí. Místní koeficient je zcela v kompetenci obcí, které ho stanovují v obecně závazných vyhláškách. Obce často využívají zvýšený místní koeficient právě v rekreačních oblastech nebo u právnických osob typicky v průmyslových zónách,“ shrnul mluvčí Finanční správy Tomáš Weiss.

Daň z nemovitosti už vyjde majitele chalup na tisíce. Platí víc než ostatní

Ekonomika
Obce s nejvyšším příjmem z daně z nemovitosti na obyvatele
ObecKrajPočet obyvatel Inkaso daně za rok 2023Daň na jednoho obyvatele
VolevčiceÚstecký12317,21 mil. Kč139 930 Kč
Pavlov Středočeský2099,16 mil. Kč43 810 Kč
Dolní NivyKarlovarský34214,91 mil. Kč43 600 Kč
VřesováKarlovarský42416,99 mil. Kč40 070 Kč
TemelínJihočeský87832,75 mil. Kč 37 310 Kč
TrnávkaPardubický2255,76 mil. Kč25 600 Kč
Říčky v Orlických horáchKrálovéhradecký1052,57 mil. Kč24 490 Kč
ČestliceStředočeský 741 17,97 mil. Kč24 260 Kč
DukovanyVysočina90019,70 mil. Kč 21 890 Kč
Modletice Středočeský 662 14,06 mil. Kč21 240 Kč
BitozevesÚstecký 567 11,27 mil. Kč19 880 Kč
NošoviceMoravskoslezský102920,01 mil. Kč19 450 Kč
Malé Březno Ústecký2404,33 mil. Kč 18 040 Kč
KozomínStředočeský 4747,94 mil. Kč16 740 Kč
Loučná pod KlínovcemÚstecký1973,24 mil. Kč16 450 Kč
Podhradí nad DyjíJihomoravský510,84 mil. Kč16 410 Kč
Zdroj: Ministerstvo financí a Český statistický úřad, výpočty CRIF – Czech Credit Bureau. Údaje jsou zaokrouhlené.

Výběr článků

Načítám