Hlavní obsah

Majitelé fotovoltaik by měli navýšit pojištění domácnosti

O výhodách vlastní výroby elektřiny Češi dobře vědí. Podle průzkumu Generali České pojišťovny ji už využívá čtvrtina domácností. Na popularitě stoupají především tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Fotovoltaiku má podle průzkumu nainstalovanou už každá desátá rodina.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Pro případ problémů je ale třeba navýšit pojistnou částku u nemovitosti. Fotovoltaické elektrárny u rodinných domů se pojišťují v rámci pojištění staveb. Z pohledu pojišťovny jde o technické zařízení budovy.

„Instalace fotovoltaiky u rodinného domu je analogická k jakékoliv stavební úpravě nebo pořízení třeba tepelného čerpadla. Jde o investici, která zvyšuje cenu pojištěné stavby. Na to je potřeba reagovat kontrolou pojistné částky a případně jejím navýšením,“ uvedla Jana Flajšarová z Generali České pojišťovny.

Požárů fotovoltaik přibývá. Většinou za ně může neodborná instalace

Ekonomika

Navýšení pojistné částky o hodnotu nainstalované fotovoltaiky doporučuje firma provést ještě před předáním elektrárny do užívání. S částkou může pomoci například faktura od dodavatele.

Bez odborné instalace se pojistné krátí

Instalace fotovoltaiky by měla provést odborná firma podle platných norem a předpisů, včetně doporučení výrobce. Vhodné je také nezapomínat na předepsané kontroly a revize. Jinak může pojišťovna v případě pojistné události snížit částku, kterou od ní domácnost dostane.

„Schválení zařízení pro český trh, stejně jako profesionální instalace v souladu s doporučeními výrobce či adekvátní obsluha, jsou u fotovoltaik naprosto klíčové pro řešení případných pojistných událostí. V opačném případě může pojišťovna při řešení škody korigovat výplatu pojistného plnění,“ uvedla Iva Gažová z  Generali České pojišťovny.

Zájem o fotovoltaiku na bytových domech stoupl až desetkrát

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám