Hlavní obsah

Maďarsko ukončí povinnost zlevňovat potraviny

Maďarsko od 1. července ukončí nařízení, podle kterého měly prodejny od loňského června povinnost zlevňovat vybrané potraviny. V úterý to oznámilo maďarské ministerstvo hospodářství. Vláda před rokem opatření zavedla, aby lidem pomohla vypořádat se s vysokou inflací, která mezitím citelně polevila a nyní se pohybuje kolem čtyř procent.

Foto: Magyar Távirati Iroda (MTI)

Jeden z obchodů nabízí sendvič v 18procentní slevě.

Článek

Povinnost snižovat ceny vybraných potravin, jako je chléb, drůbeží maso, mléko nebo sýr, vláda premiéra Viktora Orbána zavedla v době, kdy míra inflace v Maďarsku byla nad 20 procenty a patřila k nejvyšším v Evropě. Loni v lednu se dostala až na 25,7 procenta. Teď už je v cílovém pásmu centrální banky, které je od dvou do čtyř procent.

„Vzhledem k tomu, že inflace polevila, zvyšují se od září 2023 reálné mzdy. To znamená, že rodinám zůstává z příjmů více peněz, což přispívá k většímu sebevědomí a ke zvýšení spotřeby,“ uvedlo ministerstvo.

V rámci programu povinného snižování cen musely prodejny s ročním obratem nad jednu miliardu forintů (60 milionů Kč) nabízet týdenní slevy nejméně 15 procent ve srovnání s nejnižší cenou z posledních 30 dnů. Takto stanovené slevy se týkaly 20 vybraných položek potravin.

Vláda loni opatření zavedla na návrh ministerstva, a to s cílem „bojovat s inflačním šokem způsobeným válkou a neúspěšnými sankcemi a s cílem chránit rodiny a důchodce“, cituje agentura MTI z tehdejšího nařízení. K prudkému vzestupu inflace předloni výrazně přispěly dopady války na Ukrajině, když Evropská unie začala odmítat levný ruský plyn a nakupovat výrazně dražší energie od jiných dodavatelů.

Ministerstvo poznamenalo, že meziroční inflace u potravin v posledních měsících klesla zhruba na jedno procento. V květnu ceny potravin v meziměsíčním srovnání dokonce klesly. Loni v červnu míra inflace u potravin činila 29,3 procenta.

Ve snaze podpořit konkurenci v obchodech bude ale zachován on-line systém sledování cen, dodalo ministerstvo. Povinnost snižovat ceny vláda zavedla s platností do konce června. Měla možnost nařízení prodloužit, ale vzhledem k citelnému poklesu inflace se rozhodla je ukončit.

Make Europe Great Again. Maďarsko představilo heslo svého předsednictví

Evropa

Výběr článků

Načítám