Článek
Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.
Špekáček opatřený logem EU bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky či sóji. Špekáčky prodávané na území unie ovšem nebudou muset být všechny podle stejné receptury, platí to jen pro ty, které budou opatřeny unijním logem.
Na unijních seznamech figuruje zhruba tisíc různých výrobků s chráněným označením, z nich tradičních zaručených specialit je několik desítek.
Komise nicméně v prohlášení podotkla, že producenti z jiných zemí budou moci používat tyto názvy, i když nebudou dodržovat schválené specifikace. Nebudou ale moci použít unijní označení TSG.