Hlavní obsah

Likvidace. Tak firmy hodnotí Stanjurovo rozhodnutí dát na fotovoltaiky příští rok jen 8,5 miliardy

Na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů dával stát ročně pravidelně desítky miliard korun. Příští rok to ale podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) má být jen 8,5 miliardy. Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom na podporu žádalo přes třicet miliard. Peníze chce Stanjura ušetřit tím, že bude přísně kontrolovat, zda jednotlivé firmy nedostávají více, než by měly. Majitelé fotovoltaik ministrův návrh označili za zničující.

Foto: ČEZ

Ilustrační foto

Článek

Podle zástupců Solární asociace ČR Stanjurovy návrhy ke snížení výdajů na podporu obnovitelných zdrojů energie ohrožují polovinu výkonu tuzemských solárních elektráren a mohou vést ke krachu některých provozovatelů. Opatření podle nich obsahují faktické chyby a jsou v rozporu s právem.

„Ministr financí potvrdil, proč se v Česku nestaví nové solární a větrné parky, se kterými sice stát počítá, ale dělá co může, aby nevznikly. Vláda tím porušuje slib českého státu celému sektoru a popírá i vlastní rozhodnutí z roku 2022,“ řekl Novinkám Jan Krčmář ze Solární asociace.

Pro sektor podle něj platí, že co stát nebo vláda oznámí a slíbí, nemusí platit. „Dopady budou nejen případné bankroty firem, ale naprostá nevůle investovat v Česku nejen do solárních, ale i jiných elektráren,“ dodal.

Stanjura navrhl méně peněz na obnovitelné zdroje, firmy se bouří

Ekonomika

Stanjura ve středu uvedl, že pokud se příští rok ukáže, že částka 8,5 miliardy z rozpočtu není dostatečná, přijde s úsporami výdajů v jiných oblastech.

Náklady státu na podporu obnovitelných zdrojů by se podle něj měly příští rok snížit hlavně díky lepšímu vyhodnocování výnosnosti jejich provozu. Konkrétně chce vláda přesněji a individuálně vyhodnocovat výnosnost provozu solárních elektráren, zejména těch zprovozněných v letech 2009 a 2010, a teprve podle toho poskytovat dotace.

„Zavedeme individuální kontroly takzvaného vnitřního výnosového procenta, stanovíme jeho rozsah tak, jak to povoluje Evropská komise, zkorigujeme jeho výpočet a v neposlední řadě zrušíme podporu obnovitelných zdrojů energie ve dnech takzvaných záporných cen elektřiny,“ shrnul Stanjura. Trvá na tom, že všechna opatření jsou v souladu s českou i unijní legislativou.

„Je to likvidace sektoru obnovitelných zdrojů realizovaná pravicovou vládou za bílého dne. Jde o likvidaci soukromých investic těch, kteří vyslyšeli výzvu státu, aby investovali, a už desetkrát byli omezeni. Nedovedli jsme si to představit ani v nejhorším scénáři,“ řekl Novinkám šéf významného hráče v oblasti fotovoltaických elektráren, který si nepřál být jmenován.

Ministerstvo financí podle něj nedokáže sestavit rozpočet a chystá se zlikvidovat celý sektor. „Bude to mít dopad i na nové instalace a Česko může zapomenout na plnění plánu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do toho nikdo investovat nebude. Ministr financí nemluví pravdu, jeho návrhy nejsou v souladu s českým ani evropským právem. Právě proto podává pozměňovací návrhy, které legislativu mění,“ tvrdí zdroj Novinek.

Úspory ministerstvo zatím neumí vyčíslit

Předseda Komory OZE Štěpán Chalupa Novinkám řekl, že chápe snahu vlády šetřit, nicméně o přínosu návrhu pro státní rozpočet v podobě, jak ho představil Stanjura, má pochybnosti.

Samo ministerstvo navíc podle slov Ondřeje Macury z tiskového oddělení resortu není v tuto chvíli schopno vyčíslit úspory či dopady, které díky představeným nástrojům vzniknou.

„Předpokládáme ale, že po náběhu všech opatření mohou být tyto úspory pro rozpočet a daňové poplatníky v řádu jednotek miliard až nižších desítek miliard korun,“ prohlásil Macura.

Rozpočet je napjatý a případné žaloby nebo arbitráže bude řešit až budoucí vláda.
Jiří Gavor, analytik

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora by kontroly ziskovosti fotovoltaických elektráren znamenaly další byrokracii, s níž budou mít spoustu časových ztrát a dalších nepříjemností.

„A určitě to zvýšení přitažlivosti pro další investice nepomáhá. Navíc neočekávám, že by došlo k nějakým zásadním zjištěním, že někteří příjemci čerpají příliš štědrou podporu a jejich výnosnost je vyšší než předpokládaná. Tyto kontroly byly už provedeny a žádné větší nedostatky se nezjistily. To je i důvod, proč se to ještě má zpřísnit až na jednotlivé žadatele, kteří znovu budou muset projít celým procesem, pozdrží se jim příjmy, možná mohou být podány i žaloby,“ řekl Novinkám.

Podle něj se jedná spíš o oddálení problému, než jeho řešení. „Rozpočet je napjatý, a případné žaloby nebo arbitráže bude řešit až budoucí vláda,“ dodal.

Případného zvýšení plateb na podporu obnovitelných zdrojů se nemusí obávat domácnosti, které mají ze zákona zastropovanou platbu na 600 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu, a takovou částku ve svých fakturách už platí.

Vládní novelu energetického zákona, která má kabinetu umožnit snížit objem peněz ze státního rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů energie, propustila Sněmovna v pátek do závěrečného čtení.

Tikající bomba v rozpočtu. Chybějící miliardy na soláry mohou spustit vlnu žalob

Ekonomika

Výběr článků

Načítám