Článek
„Nyní začínáme se zkušebními sady, abychom zjistili, jak stromy reagují na půdu, jak rostou,” uvedl Déva. První stromy likérka vysadila v roce 2012. „Loni jsme sklidili prvních 500 kilo hrušek, letos to bude už několik tun,” podotkl ředitel.
Likérka zatím k výrobě hruškovice nakupuje ovoce od chilských sadařů. V budoucnu chce být díky vlastním sadům soběstačnější, ačkoli část hrušek chce vždy nakupovat od tamních producentů. Závod ročně zpracuje čtyři až osm tisíc tun hrušek a vyrobí 300 až 600 tisíc litrů hruškovice. Hruškovici Williams likérka vyrábí pouze v Chile, ve vizovickém závodu se dělá jen její košer varianta.
Likérka již v chilském závodě v minulosti investovala do rozšíření kvasné, destilační a skladové kapacity. „Nyní se zaměřujeme na vylepšení technologie, aby williamska měla ještě lepší chuť a aroma," podotkl Déva.
„V Chile hruškovici prodáváme pouze symbolicky v jedné síti hypermarketů. Naším primárním záměrem je destilace williamsky a export do Evropy. Dvě třetiny produkce směřují do Vizovic a třetinu prodáváme cizím klientům,“ upřesnil Novinkám exportní ředitel likérky.
Rudolf Jelínek pěstuje vlastní ovoce také v jablečných sadech v Rumunsku a švestky v Bulharsku. Rozšiřuje rovněž sady u Vizovic, kde v lokalitě Těchlov pěstuje švestky na asi 55 hektarech.