Hlavní obsah

Lidí v předdůchodu přibývá, mohou za to i změny v důchodovém systému

Lidí, kteří čerpají takzvaný předdůchod, bylo na konci prvního pololetí 6452, meziročně o 15 procent více. Za poslední dva roky se pak jejich počet zvýšil o 35 procent.

Foto: Profimedia.cz

Předdůchod čerpá člověk z peněz, které si naspořil.

Článek

Důvodem jsou mimo jiné podmínky u klasických předčasných penzí, které nedávno zpřísnily. Kvůli nim počet lidí v předdůchodu podle expertů do budoucna ještě výrazně poroste.

„Předdůchod nabírá na popularitě, každý rok přibude pět set až tisíc lidí, kteří se tuto možnost rozhodnou využít,“ okomentoval data mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Mezi důvody podle něj určitě patří menší možnost uplatnit se na pracovním trhu ve vyšším věku, kdy ještě ale nevznikl nárok na řádný starobní důchod od státu. „V případě žádosti o předčasný důchod by došlo z nemalému a nenávratnému snížení řádné starobní penze, což u předdůchodu nehrozí,“ dodal.

Skopeček: Zaměstnavatelé musejí obcházet zákoník práce. Výpověď bez udání důvodu by to vyřešila

Ekonomika

Atraktivita předdůchodu roste v poslední době v souvislosti se zpřísňováním podmínek na klasický předčasný důchod. Do loňska bylo totiž možné mimo jiné chodit do předčasné penze už pět let před dosažením důchodového věku, nyní jsou to jen tři roky. Peníze se také oproti řádnému důchodu krátí více než nyní. Současně se u předčasných důchodů až do dosažení důchodového věku nevalorizuje zásluhová část, jen ta základní.

„Očekáváme, že trend bude pokračovat. V dalších letech se zřejmě ještě víc projeví výhody předdůchodu jako vlastního spoření na stáří,“ domnívá se Lukáš Kropík z Penzijní společnosti České spořitelny. A podobně to vidí i další experti.

Trochu jiný názor zastává Petr Brousil z Generali Penzijní společnosti. „Spíše očekáváme navyšování stávajících vkladů a rovněž růst zájmu o pravidelné renty, kterými si klienti budou doplňovat své příjmy ke státní starobní penzi,“ řekl.

Nárok až pět let před penzí

Do předdůchodu je možné odejít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Pro ženy v tomto případě platí důchodový věk mužů.

Podmínkou je mít naspořeno dostatek peněz v doplňkovém penzijním spoření. Jeho minimální výše totiž musí odpovídat alespoň 30 procentům průměrné hrubé mzdy v předcházejícím roce. Lidé, kteří půjdou do předdůchodu tři roky před důchodovým věkem, by podle propočtů KB Penzijní společnosti měli mít naspořeno aspoň půl milionu korun. Je také třeba počítat s nějakou rezervou.

Během předdůchodu platí za člověka zdravotní pojištění stát a nemusí hradit sociální pojištění. Je totiž brán pro účely penzijního systému jako doba vyloučená, takže se mu nesnižuje osobní vyměřovací základ pro klasický důchod. Pravda ovšem je, že pokud člověk nepracuje, ani mu neroste.

„V předdůchodu si navíc lidé mohou bez omezení nejen přivydělávat, ale také uzavírat klasické pracovní úvazky či podnikat bez omezené výše zisku,“ řekl finanční poradce skupiny Partners Vladimír Weiss. V klasickém předčasném důchodu si lze přivydělat maximálně deset tisíc měsíčně.

Textil se bude povinně recyklovat, u nákupu oblečení přibude poplatek

Ekonomika

Výběr článků

Načítám