Článek
Iniciativa „Zachraň hospodu!“ podporuje podniky, jako jsou hospody, restaurace či kavárny. Cílem projektu je vybrat dostatek financí, aby registrované podniky mohly pokrýt alespoň základní náklady a nedostaly se do existenčních problémů.
Otevírání restaurací se neurychlí. Vláda chce počkat na vývoj situace, oznámil Prymula
Svou oblíbenou hospodu může podpořit úplně každý zakoupením voucheru na webu www.zachranhospodu.cz. Ten bude možné uplatnit v daném podniku po jeho znovuotevření.
Projekt sdružuje na svých stránkách už 2413 hospod, přičemž správci prověřili zatím 2075 podniků.
„Zapojením do projektu chceme alespoň malým dílem přispět k udržení českých restaurací a hospod při životě,“ vysvětluje ředitel pro strategický marketing Mattoni 1873 Ondřej Postránský.
V programu najdete vyhlášené restaurace, jako jsou například Pivovar U Fleků, U Pinkasů nebo U Bubeníčků.
Rakousko ruší omezení pohybu, otevírá restaurace a hotely
„V současné době je gastro trh ve velmi složité situaci a toto může být jedna z cest, jak dostat zákazníky zpět do restaurací. Jsme velmi rádi součástí tohoto projektu a zároveň doufáme v brzký návrat k normálu. Na naše hosty se již velmi těšíme,“ řekla Eva Balážová, Executive Director společnosti Rosinter, která provozuje v České republice provozovny TGI Friday’s.
Snaha neztratit kontakt se zákazníkem
O přežití bojuje také například restaurace Zelená zahrada na pražských Vinohradech. Majitel se snaží hlavně neztratit kontakt se zákazníkem. „Je to skutečný boj, jsme ve ztrátě statisíců korun, ale vidíme světlo na konci tunelu. Těšíme se, že 11. května otevřeme zahrádku, a mnoho našich klientů nám vyjadřuje podporu a slíbilo, že dorazí,“ svěřil se Novinkám majitel restaurace Jan Lacina.
Ten také vymyslel pro své zákazníky takzvaný zpětný bonus. Všichni, co si pravidelně objednávají jídla s sebou, dostávají účtenky s celkovou částkou, z níž si mohou odečíst dvacet procent. Takhle v podstatě sbírají virtuálně peníze. Když pak přijdou do otevřené restaurace, budou jim odečteny z účtu.
„Naše ceny zůstávají pořád stejné, ale když jim jídlo pouze dovezeme, přijdou i o náš servis, takže při návštěvě jim dáme alespoň něco málo zpět. Je to poděkování za jejich věrnost. Tenhle rozvoz nám zmenšuje tu obrovskou ztrátu, co máme,“ uvedl Lacina.
Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle plánu otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května.