Hlavní obsah

Lednice nebo vysavače zdraží, ale vydrží déle

Pračka, lednice nebo sušička. Zboží, u něhož si spotřebitelé často stěžují, že po konci dvouleté záruční lhůty přestane brzy fungovat kvůli „kazítkům“, tedy záměrně použitým dílům nebo výrobním postupům, jež vypoví službu a lidé si musí koupit nové. Do dvou let by se to mělo změnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropská unie totiž schválila právo na opravu, která mimo jiné výrobcům ukládá povinnost dodávat i několik let po konci záruční lhůty náhradní díly a umožnit zboží za rozumnou cenu opravit. Do české legislativy se má dostat do roku 2026. Podle odborníků jde o dobré opatření, protože přístroje vydrží v provozu déle. Domácnosti si ale zároveň při jeho nákupu připlatí.

„Pro mnoho spotřebitelů je už teď delší životnost výrobku a možnost opravy důvodem pro pořízení elektrospotřebiče či potřebného náhradního dílu i přes jeho vyšší pořizovací cenu,“ sdělil Novinkám obchodní ředitel společnosti Ekolamp Petr Číhal.

Podle zakladatele největší sítě drobných opravářů a servisů Opravárna Jana Charváta budou muset výrobci použít kvalitnější materiály, což výrobu prodraží. Výrobci budou také muset po dobu až deseti let od uvedení výrobku na trh dodávat náhradní díly.

Servisní technici domácích spotřebičů chybí, unikátní projekt pro školy to chce změnit

Věda a školy

„I nutnost držet náhradní díly a skladování něco stojí, takže je pravděpodobné, že výrobky o něco zdraží, ale zase vydrží déle,“ řekl Novinkám.

Ze zkušenosti z Opravárny je totiž podle něj v současnosti problém sehnat náhradní díly u výrobků starších než dva až tři roky.

Záruka se o rok prodlouží

Novinkou bude i to, že když si necháte spotřebič opravit během dvouleté záruční lhůty, prodlouží se záruka o další rok.

„Prodloužení záruky o rok u výrobků opravených v záruční době kvitujeme, protože to je jednoznačně přínosné pro zákazníky. Tato změna poskytuje spotřebitelům větší jistotu,“ řekla Novinkám mluvčí Alza.cz Eliška Čeřovská.

Anketa

Byli byste ochotni připlatit si za spotřebič, pokud by jeho životnost byla delší?
Ano
69,6 %
Záleželo by na ceně
20,4 %
Ne
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15081 čtenářů.

Výrobci také nebudou smět bránit využívání náhradních dílů z druhé ruky či 3D tiskáren od nezávislých opravářů ani odmítnout opravu výrobku čistě z ekonomických důvodů nebo proto, že byl výrobek již dříve opraven někým jiným.

„3D tiskárny už jsme zkoušeli, samotné vytištění stojí pár korun. Nejdražší je namodelování dílu. Usilujeme o to, aby vznikla veřejná databáze náhradních dílů, nedává smysl, aby si jej každý musel modelovat sám,“ prohlásil Charvát.

Lidé chtějí více opravovat

Zájem o opravy v posledních letech roste. „Už to nejsou jen ekologicky smýšlející lidé, ale třeba i podnikatelé přemýšlejí, zda se jim vyplatí opravit kávovar nebo koupit nový,“ řekl.

Kvalitní výrobci už podle něj na opravitelnost přecházejí, aniž by k tomu byli nuceni legislativou.

„Třeba Rowenta nebo Tefal nabízí desetiletou opravitelnost už několik let. Problém je s levnými neznačkovými výrobky z Číny a je na spotřebiteli, zda si vybere dražší kvalitnější výrobek nebo levnější a počítat s tím, že to opravit nepůjde,“ doplnil.

I výrobků z Číny se ale podle člena představenstva společnosti Rema Systém Davida Chytila bude nové opatření týkat.

„Nařízení se bude uplatňovat u všech výrobků uvedených na evropský trh, tedy i těch vyrobených například v Číně. Když někdo bude distribuovat výrobky na našem trhu, musí nařízení promítnout do výrobního procesu,“ řekl Novinkám.

Většina lidí věří, že spotřebiče ničí „kazítko“

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám