Hlavní obsah

Kvůli Trumpovi může euro oslabit až o 10 procent, varuje Goldman Sachs. Spadla by i koruna

Pokud nadcházející prezidentské volby ve Spojených státech vyhraje Donald Trump, může euro klesnout až o 10 procent. Tvrdí to alespoň americká banka Goldman Sachs, podle které by výrazné oslabení jednotné evropské měny vůči americkému dolaru zapříčinila politika republikánského kandidáta. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je takový odhad spekulativní, minimálně ke krátkodobému prudkém oslabení eura ale dojít určitě může. A doplatila by na to i česká koruna.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

K výraznému oslabení eura vůči dolaru by došlo při scénáři, ve kterém Trump po vítězství ve volbách, které se uskuteční 5. listopadu, uvalí slibovaná rozsáhlá cla a sníží daně domácím podnikům, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu Goldman Sachs.

Trumpova radikální ekonomická politika by pravděpodobně měla větší dopad právě na Evropu, klíčového obchodního partnera Spojených států, a také na Čínu, míní americká banka.

Desetiprocentní americké clo na veškerý dovoz a 20procentní clo na čínské výrobky v kombinaci se snížením daní by tak mohly způsobit prudký růst dolaru a pokles eura o osm až 10 procent, uvedl ve své úterní poznámce Michale Cahill, analytik Goldman Sachs.

Z pohledu Evropy a Česka je lepší vítězství Harrisové. Trump může zdražit zboží

Volby USA

Obě opatření by v USA pravděpodobně zvýšila inflaci, což by donutilo americkou centrální banku (Fed) držet úrokové sazby vysoko. To by zároveň posílilo dolar. Naproti tomu v Evropě by sazby byly pravděpodobně nižší, což zase znevýhodní euro.

„Očekáváme, že nejsilnější reakce dolaru přijde od republikánů, kteří by otevřeli dveře většímu zvýšení cel v kombinaci s domácími daňovými škrty,“ napsal Cahill. Pokud by obchodní válku ale vedl Trump jen proti Číně, byl by podle něj pokles eura mírnější, a sice kolem tří procent.

Pod paritou naposledy v listopadu 2022

Podle Nováka je možné, že případné vítězství Trumpa nad Harrisovou bude znamenat období slibného dolaru po delší dobu. „Zda euro vůči dolaru v případě vítězství Trumpa oslabí o osm až 10 procent, je podle mě hodně spekulativní odhad,“ řekl nicméně Novinkám.

Taková situace by totiž znamenala oslabení eura až k paritě, respektive pod ní k hladině 0,985 USD/EUR oproti úterní hodnotě 1,082 USD/EUR. Pod paritou se euro obchodovalo naposledy v listopadu 2022.

Ruská státní média v amerických volbách jasně fandí Trumpovi

Volby USA

„Od začátku roku 2023 se s přimhouřením oka na EUR/USD obchoduje téměř výhradně v rozmezí 1,05–1,12 USD/EUR. Pokud by Trump volby skutečně vyhrál, tak si dovedu představit krátkodobě rychlé oslabení eura právě k hladině 1,05 USD/EUR. Nelze však zapomínat na to, že finanční trh diskontuje budoucí události do současného kurzu,“ podotkl Novák.

Pokud by tak podle něj trhy na přelomu října a listopadu do kurzu plně zacenily vítězství Trumpa (dolar by tedy dál posiloval), tak by výsledná reakce na jeho vítězství nakonec mohla být jen omezená.

Euro pod paritou vidí jedině tehdy, pokud by Evropská centrální banka snižovala sazby rychleji v reakci na nižší inflaci a horší ekonomickou aktivitu v eurozóně, přičemž v USA by naopak došlo k přerušení snižování sazeb kvůli silným číslům z americké ekonomiky včetně pracovního trhu a riziku vyšší inflace.

Koruna by mohla oslabit až na 25 Kč za dolar

Se slabším eurem v situaci, kdy boj o Bílý dům vyhraje Trump, by se každopádně svezla také koruna. Ta by vzhledem k vyšším úrokovým sazbám v USA proti dolaru oslabila.

„Hypoteticky, pokud by došlo k posílení dolaru vůči euru k hladině 1,05 USD/EUR, by koruna vůči dolaru oslabila k úrovni 24 CZK/USD a výše. V případě dosažení parity na EUR/USD by koruna oslabila nad hladinu 25 CZK/USD, kde se naposledy nacházela před dvěma roky,“ poznamenal Novák.

Koruna by v neposlední řadě mohla oslabit i proti samotnému euru. „A to především v návaznosti na nárůst negativního sentimentu na finančních trzích. V tom případě by koruna mohla oslabit k hladině 25,50 CZK/EUR a krátkodobě i výše,“ dodal analytik Akcenty.

Mé prezidentství by jen nebylo pokračováním toho Bidenova, přesvědčovala Harrisová

Volby USA

Výběr článků

Načítám