Hlavní obsah

Kvůli rušení stravenek se restaurace bojí úbytku hostů

Více než tři čtvrtiny tuzemských restauratérů se kvůli plánovanému zrušení daňového zvýhodnění stravenek a závodního stravování obávají poklesu počtu hostů během oběda a rovněž snížení jejich útraty. Pokles počtu hostů očekává 79 procent restauratérů a 76 procent se obává snížení útraty, Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stravenky

Článek

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek a závodního stravování je jednou ze součástí chystané daňové reformy vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

„Není pochyb o tom, že závodní jídelny a stravenky jsou jedním z nejdůležitějších zaměstnaneckých benefitů. Přesto se domnívám, že řada firem by při eliminaci daňového zvýhodnění stravenky zrušila, což by mělo negativní dopad na tržby a ekonomiku restaurací," komentovala průzkum Marie Konečná ze společnosti KPMG.

Podle Konečné by nemělo masově docházet k propouštění zaměstnanců a uzavírání provozoven, ale reakce provozovatelů restaurací ukazuje na fakt, že zejména v menších městech a u vybraných jednotek sítě mohou čelit vážným problémům.

Obava z propouštění zaměstnanců

„Dotazovaní restauratéři kvůli zrušení daňového zvýhodnění stravenek v průměru očekávají pokles tržeb o 24 %,“ uvedl ředitel oddělení výzkumu Factum Invenio Miroslav Fous. Podle něj největší snížení tržeb, o bezmála 30 %, předpokládají provozovatelé na jižní Moravě.

Kvůli poklesu tržeb se nutnosti propouštět zaměstnance obává 45 % restauratérů, 43 % by bylo donuceno zvýšit ceny jídel i mimo polední nabídku a 29 % dotazovaných dokonce uvedlo, že by museli svou restauraci nejspíš zavřít.

Zhruba polovina Čechů během oběda pravidelně konzumuje teplé jídlo. Jak dále uvedla specialistka na výživu Zdeňka Jirků, v západní Evropě se teple stravují přibližně dvě třetiny lidí. Podle 85 % dotazovaných v průzkumu motivuje lidi ke konzumaci teplého jídla právě stravenkový systém. „S jeho výrazným omezením si lidé budou mnohem častěji kupovat jídlo v samoobsluhách a v horším případě nebudou přes den jíst vůbec,“ varovala Jirků.

Obědvání je důležité

Neobědvající jsou podle ní unavení, nesoustředění a energetickou ztrátu dohánějí večer, což z hlediska zásad správné výživy je naprosto nevhodné, dodala Jirků. Podle ní je rovněž vhodné dbát na to, kde člověk jídlo konzumuje. Ideální je obědvat mimo místo výkonu práce, protože se tím člověk zároveň lépe odreaguje, dodala.

Podle Daniely Pedret ze stravenkové společnosti Edenred dostává v Česku stravenky zhruba 1,3 miliónu zaměstnanců. Asi 1,8 miliónu pracujících zajišťuje zaměstnavatel polední jídlo v závodních stravovacích zařízeních.

Se záměrem ministerstva financí (MF) zrušit daňové zvýhodnění stravenek nesouhlasí ani Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Změna podle asociace bude mít negativní dopad na státní rozpočet, firmy i zaměstnance.

Paušál není řešením

„Argumenty ministra Miroslava Kalouska o rovných podmínkách pro všechny mají logiku, ale v tomto případě jde o neracionální rozhodnutí, které zatíží všechny: stát, firmy i zaměstnance. V dané chvíli to považujeme za nerozumné a zásadně s tímto návrhem nesouhlasíme,“ sdělil ČTK předseda AMSP Karel Havlíček.

Navrhovaný roční paušál ve výši 3000 korun není podle Havlíčka řešením, jelikož pro zaměstnance tato částka nemá význam a státní rozpočet by kvůli tomu byl zatížen zhruba 12 miliardami korun. Havlíček upozornil, že předpokládaný daňový výnos bude ovšem pouze ve výši přibližně pěti miliard.

MF plánuje v rámci daňové reformy zrušit čtvrtinu ze 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale i u příspěvku na výstroj nebo výsluh v ozbrojených složkách. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

Ukončení daňového zvýhodnění u těchto benefitů ministerstvo odůvodňuje tím, že neexistuje žádný sociální, ani ekonomický důvod, aby tyto příjmy nepodléhaly zdanění. Jako náhradu za to chce MF zavést zaměstnanecký paušál 3000 korun ročně.

Výběr článků

Načítám