Hlavní obsah

KVÍZ: Předveďte své znalosti českých ministrů financí

Od vzniku samostatné České republiky v roce 1993 se ve funkci ministra financí vystřídalo celkem 15 lidí, kteří se starali o státní kasu v dobách hojné privatizace, ekonomické krize a následného růstu nebo v bezprecedentní globální pandemii koronaviru. Pamatujete si, kdo a kdy úřadoval a co podstatného se za jeho vlády událo? Otestujte se v našem kvízu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek
1. Vzpomenete si, kdo byl vůbec prvním ministrem financí v samostatné ČR?
2. Který z následujících ministrů financí zastával během své politické kariéry také post ministra průmyslu a obchodu?
3. V loňském volebním období byla v čele státní kasy Alena Schillerová (ANO). Kolik žen před ní zastávalo stejnou funkci?
4. Který ministr financí odstartoval tzv. sarajevský atentát, kdy tehdejší vlivní členové ODS vyzvali premiéra Václava Klause k odstoupení z čela ODS kvůli podvodným machinacím při financovaní strany? Kauza nakonec vyvrcholila demisí Klausovy vlády.
5. Kdo vykonával funkci ministra financí v úřednické vládě Jan Fischera?
6. Pod jakým ministrem financí skončil český státní rozpočet v rekordním přebytku?
7. Naopak nejvyšší deficit zaznamenal státní rozpočet v roce 2021 pod vedením Aleny Schillerové (ANO). Vybavíte si, o jakou sumu šlo?
8. Kterého bývalého ministra financí vyznamenal mezinárodní časopis Emerging Markets ministrem financí pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik? Rok záměrně neuvádíme, abychom příliš nenapověděli.
9. Za kterého ministra financí prodal stát majoritní 63procentní podíl v Unipetrolu provozovateli ropných rafinerií v Kralupech nad Vltavou a Litvínově? Privatizaci tehdy provázela řada pochybností a byla ostře kritizována opozicí. Jedním ze zájemců o Unipetrol byl dokonce i Agrofert Andreje Babiše.
10. Éra Andreje Babiše na postu ministra financí je spojena především se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). I když Babiš EET nakonec prosadil, dlouhého trvání neměla, neboť současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ji zrušila. Víte přesně roky, kdy EET fungovala?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Symbol bohatství a bezpečný přístav. Co víte o zlatu?

Ekonomika

KVÍZ: Nejbohatší lidé světa a jejich byznys

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám