Hlavní obsah

Kuřecí řízky z Polska obsahovaly salmonelu

Novinky, tov

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila bakterie salmonely v zásilce 210 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, které prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále. Přestože, vzhledem k dřívějšímu datu spotřeby, již není maso na trhu, může se část šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů, informoval v úterý mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přítomnost bakterií salmonely v mase potvrdily pondělní výsledky laboratorních testů Státního veterinárního ústavu Olomouc. Zásilka byla distribuována prodejnou masa a uzenin Jantar v Opletalově ulici v Bruntálu. Výrobcem je polská firma EMI. Závadná šarže měla datum spotřeby do 5. 7. 2015.

„Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje. Zboží bylo konečným spotřebitelům prodáváno jako nebalené, tzv. na váhu, formou pultového prodeje. Nelze jej proto doma identifikovat na základě obalu. Obezřetní by proto měli být zejména lidé, kteří ve výše uvedené prodejně kuřecí řízky zakoupili mezi 1. a 5. červencem tohoto roku,“ uvedl mluvčí.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, ale také ze špinavých rukou. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné.

Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu, varuje SVS.

Související články

Výběr článků

Načítám