Hlavní obsah

Kupka: Oprava digitalizace může trvat déle, než se čekalo

Napravit chyby v současných systémech pro digitální stavební řízení bude náročnější, než se dosud předpokládalo. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS), jenž dostal od konce září digitalizaci dočasně na starost. Oprava aktuálně používaných nástrojů by podle něj trvala déle než rok a půl.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

Zpráva IT expertů, na jejímž základě premiér Petr Fiala (ODS) v září odvolal tehdejšího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), uváděla jako nezbytnou dobu oprav 12 až 18 měsíců.

„Po podrobnějším seznámení se systémy si troufnu tvrdit, že je to spíše optimistický výhled než realistický,“ prohlásil Kupka na konferenci pořádané poradenskou společností CEEC Research.

Odhad případné délky oprav systému je jednou z klíčových informací, podle nichž bude vláda 16. října rozhodovat o dalším osudu digitalizace. Buď pak může nechat stávající systémy opravit, nebo je začít vyvíjet znovu od začátku. Kupka nechtěl sdělit, zda jeho slova znamenají, že podpoří vznik zcela nového systému.

Vláda řeší, zda má Bartošovo stavební řízení opravit, nebo rovnou zahodit

Ekonomika

Přesnější informace má ministrům poskytnout analýza, která teprve vzniká. „Dokument zhodnotí technickou stránku věci, historii zadávání systémů, budoucí právní jistotu a možnosti dalšího postupu,“ doplnil Kupka.

Debata, jestli opravovat stávající, nebo budovat nové systémy, je velkým tématem nejen mezi politiky, ale také u profesních svazů nebo představitelů obcí.

Pokračování se současnými systémy podporuje například Česká komora architektů. Třeba Svaz měst a obcí se k takovému postupu ale staví rezervovaně. Pokud by jej stát zvolil, bude chtít důkaz, že proces skutečně bude fungovat.

Portlík: Důležité stavby v Praze nejsou kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení v ohrožení

Domácí

Výběr článků

Načítám