Hlavní obsah

Kupka vrátí starý systém stavebního řízení

Úředníci by v následujících týdnech měli dostat možnost přestat používat při stavebním řízení nové digitální programy. Umožní jim to změna zákona, kterou chce připravit ministerstvo dopravy pod vedením ministra Martina Kupky (ODS). Ten dostal nově digitalizaci stavebního řízení na starosti poté, co se problémy dlouhodobě nedařilo vyřešit ministerstvu pro místní rozvoj.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Martin Kupka na tiskové konferenci ODS 21. září 2024 po sečtení výsledků krajských voleb

Článek

„Do 16. října nabídnu vládě návrh dalších kroků,“ uvedl na středeční tiskové konferenci Kupka.

Návrh, aby úředníci mohli využít systémy, v nichž pracovali do konce června, by měl předložit při projednávání zákona o obnovitelných zdrojích energie.

Podávat žádosti o stavební povolení by ale mělo dál jít i prostřednictvím nového Portálu stavebníka. „To proto, aby bylo možné podávat žádosti digitálně a nemuseli jsme se vracet ke stohům papíru,“ dodal Kupka.

Stavební řízení bude řešit Kupka

Domácí

Převedení digitalizace pod tým vedený Kupkou odsouhlasila ve středu vláda. Právní experti sice pochybují, zda kabinet takový krok může s ohledem na kompetenční zákon učinit, podle premiéra Petra Fialy (ODS) je to však v pořádku. Rozhodnutí obhajoval mimo jiné tím, že pod ministerstvo dopravy spadá Dopravní a energetický stavební úřad.

Kupka zatím nemá jasno, jestli bude dosavadní digitální systémy nadále opravovat, nebo půjde cestou vývoje zcela nových. „Upřednostňoval bych variantu, abychom pokračovali ve vývoji stávajících systémů. Pokud se ale ukáže, že to není možné, budeme se muset vrátit na začátek,“ prohlásil Kupka.

Vedle zmíněných úprav plánuje ministr dopravy také úpravu zákona, která by ulevila městům a obcím připravujícím změny územních plánů. K nim má být nutný Národní geoportál územního plánování. Ten ale ani po takřka třech měsících není funkční a podle Kupky není jasné, kdy se jej podaří zprovoznit.

Oprava potrvá až 18 měsíců

Zbývající systémy by podle analýzy, kterou vypracovala čtveřice ministerstev, mělo být možné opravit za 12 až 18 měsíců. To potvrdil i jeden ze spoluautorů analýzy Karel Trpkoš, jenž jinak pracuje na digitalizaci pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), jehož kvůli problémovému stavebnímu řízení premiér navrhl odvolat, analýzu zkritizoval. Nesouhlasí například s tím, že na digitalizaci pracuje málo lidí.

„Určitě to není pět nešťastníků, kteří jsou na všechno sami. Máme na to desítky lidí a potvrzují to i smlouvy. Sami jsme chtěli doplnit tým pro řízení, jak uvádí prezentace. Stejně tak velkorysých 12 až 18 měsíců na dokončení systémů není realistický odhad,“ uvedl Bartoš na sociální síti X.

Jan Holický, šéf Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů, ale pro Novinky prohlásil, že termín z analýzy může odpovídat realitě. I podle jeho názoru a zkušeností se systémem budou opravy trvat několik měsíců.

Za analýzu se postavil i premiér. „Je to od lidí, kteří tomu rozumí a mají snahu, aby systém skutečně fungoval,“ prohlásil.

Profesní svazy i zástupci obcí změnu uvítali. Kupka je hodlá do oprav digitalizace zapojit. Podílet by se na nich měl také zmíněný Karel Trpkoš, jenž povede jeden z klíčových ministrových týmů.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí

Výběr článků

Načítám