Hlavní obsah

Kromě Egypta Čechům dovolená zdražila

Kupní síla české koruny ve většině oblíbených turistických destinací oproti minulému létu klesla. Když k vývoji kurzů měn připočteme i inflaci, vyjdou o něco levněji útraty pouze v Egyptě. Vyplývá to z propočtů oslovených ekonomů.

Foto: Profimedia.cz

Obchody v egyptském Sharm el-Sheikhu

Článek

Turisté, kteří plánují letní zahraniční dovolenou, si v meziročním srovnání většinou připlatí. Koruna je totiž vůči některým měnám meziročně slabší. To platí zejména pro eura, dolary, bulharské levy nebo polské zloté. Česká měna nepatrně ztratila i vůči maďarskému forintu. V případě eur oslabila za rok o 5,5 procenta, k dolaru skoro o sedm procent.

Vůči turecké liře sice koruna za rok posílila zhruba o 15 procent, ovšem toto ani zdaleka nestačilo na pokrytí tamní inflace, která přesáhla 75 procent.

Kolik stojí pronájem lehátka a slunečníku v Chorvatsku

Cestování

„Druhý nejprudší propad v kupní síle vykazuje koruna oproti Spojeným státům americkým, když jednak oslabila vůči dolaru o 6,7 procenta, zároveň tamní ceny narostly o 3,3 procenta, což v součtu vydá na reálné korunové oslabení o 10 procent,“ řekl Novinkám analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Jedinou zemí, která vychází levněji než před rokem, je Egypt. „Tamní inflace sice meziročně dosáhla výrazných 28,1 procenta, ovšem toto je kompenzováno posílením koruny o 43,8 procenta, což vydá na reálné posílení o 12,3 procenta,“ dodal Hradil.

Dražší exotika

V Egyptě můžete ušetřit třeba při nákupech v supermarketech nebo na místních trzích, jinde ale po vás budou chtít spíš západní měnu. „Turistický ruch v těchto zemích víceméně přešel na eura a dolary. Takže bohužel příležitostí na levnější dovolenou příliš nebude. Obzvláště v turistických oblastech a zónách, kam se právě Češi nejčastěji jezdí rekreovat,“ komentoval Antonín Hudec, obchodník s měnami ve společnosti Roklen. Do Egypta navíc turisté jezdí nejčastěji do hotelových rezortů s all inclusive, takže je pro ně podstatnější cena zájezdu než útrata na místě.

I když cestovní kanceláře ujišťují, že ceny zájezdů plošně nezvyšují, podle posledních oficiálních údajů Českého statistického úřadu z května stouply ceny dovolených meziročně o víc než osm procent.

Česká koruna byla podle analytiků před rokem nebývale silná a letos oslabila i kvůli snižování úrokových sazeb Českou národní bankou.

Jak upozornil analytik Citfin Tomáš Volf, okolo pěti procent si Češi připlatí kvůli vývoji kurzů za výměnu místní měny i v exotických destinacích, jako jsou Maledivy, Bahamy nebo Srí Lanka.

„Druhou věcí je samozřejmě cenová hladina jako taková. Už zmíněné Turecko je sice meziročně o dost dražší, ale stále vychází levněji než drtivá většina dovolenkových destinací ve Středomoří a na Blízkém východě,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Připomněl, že ceny se dost liší i v rámci jedné země, typickým příkladem může být severní a jižní Itálie.

Většina oslovených ekonomů se zároveň domnívá, že Češi by s nákupem cizí měny neměli příliš otálet. „Sazby ze strany ČNB půjdou dolů, a to znamená, že koruna bude mít tendenci spíše dál mírně ztrácet. Krátkodobý výkyv k silnějším úrovním vyloučit nelze nikdy, ale nebude se jednat o nic dramatického. Čím dříve Češi koupí cizí měnu na dovolenou, tím lépe,“ soudí například Volf z Citfinu.

Koruny, nebo eura? Placení kartou v zahraničí se může prodražit

Finance

Výběr článků

Načítám