Hlavní obsah

Křetínský zruší v britské poště až 1000 pracovních míst, obávají se odbory

Pokud český miliardář Daniel Křetínský uspěje s nabídkou na převzetí britské pošty (Royal Mail), mohl by podnik snížit počet poštovních doručovatelů až o tisícovku. Varovaly před tím odbory, které jsou vůči Křetínského provozním plánům v podniku skeptické.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český podnikatel Daniel Křetínský.

Článek

Křetínský, kterému ve Velké Británii přezdívají Česká sfinga, má čas do středečních osmnácti hodin na to, aby učinil závaznou nabídku vlastníkovi Royal Mail, společnosti International Distribution Services (IDS), nebo jednání opustil, informoval britský server This is money, spadající pod deník Daily Mail.

Představenstvo IDS už dříve oznámilo, že podpoří Křetínského případnou nabídku na plné převzetí ve výši 3,5 miliardy liber (přes 101 miliard korun), což vyvolalo odpor v řadách aktivistů, odborů i politiků. V současnosti Křetínský drží v IDS bezmála čtvrtinový podíl.

Odborová organizace Communication Workers Union (CWU) se chystá začátkem června s českým podnikatelem jednat, pokud se skutečně na převzetí IDS dohodne.

Jsme skeptičtí vůči Royal Mail a jsme skeptičtí vůči Křetínského firmě. Budeme hledat závazky týkající se pracovních míst
generální ředitel CWU Martin Walsh

„Jsme skeptičtí vůči Royal Mail a jsme skeptičtí vůči Křetínského firmě. Budeme hledat závazky týkající se pracovních míst,“ řekl generální ředitel CWU Martin Walsh.

Křetínský, který je mj. spolumajitelem fotbalového klubu West Ham United nebo obchodního řetězce Sainsbury’s, podpořil reformní návrhy IDS v Royal Mail, které by vedly k dobrovolnému propouštění „zhruba tisíce pracovníků“, napsal This is money.

Plán IDS také zahrnuje zkrácení doručování zásilek druhé třídy na tři dny v týdnu, díky čemuž by podnik mohl ušetřit přibližně 300 milionů liber ročně, zároveň by to ale vedlo ke ztrátě stovek pracovních míst.

Křetínský se podle IDS zavázal, že bude chránit práva zaměstnanců a zachová značku Royal Mail i její britskou základnu a daňovou rezidenci. Ohledně ztráty pracovních míst je ale zdrženlivý, což naznačuje, že škrty zůstávají na pořadu dne, dodal server.

Majitel britské pošty kývl na Křetínského nabídku. Vláda má s „českou sfingou“ problém

Ekonomika

Výběr článků

Načítám