Článek
Sýr mozzarella, který je typický pro italskou pizzu, se vyrábí z buvolího mléka. Jeho producenty vedle koronaviru ohrožovala i absurdní vládní regulace, podle níž se mléko nesmí zmrazit.
Ministerstvo zemědělství nicméně v koronavirové krizi producentům ustoupila a dovolila jim část zásob zmrazit a využít je k pozdější výrobě. Jen díky tomuto ústupku se podařilo část zásob ušetřit a zachránit před zničením, připomněla agentura AP.
Pizzerie ve Florencii je prvním místem, kde se dá platit i vinylovými deskami
Zmražené zásoby dosahují podle asociace výrobců mozzarelly hodnoty 35 milionů eur (917 milionů korun).
Název pochází mozzarella je zdrobnělinou neapolského slova „mozza” nebo „mozzare” – useknout. Neapolština přitom z lingvistického hlediska není dialektem italštiny, nýbrž samostatným jazykem, který se z latiny vyvinul paralelně s italštinou.