Hlavní obsah

Česko se zbaví závislosti na ruské ropě v polovině příštího roku, oznámil Fiala

Aktualizováno

Nejpozději do poloviny příštího roku se Česká republika zbaví závislosti na ruské ropě. Jakmile totiž dojde ke spuštění ropovodu TAL-Plus, požádá ČR okamžitě o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy ropovodem Družba. Na tiskové konferenci po setkání s vedením státní společnosti Mero v Nelahozevsi to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Práce na rozšíření italského ropovodu TAL, který funguje od roku 1967, se nyní naplno rozběhly. Technologické úpravy budou hotové do konce letošního roku. Následovat budou dokončovací práce a provozní testy.

„Po 60 letech se zbavíme závislosti na ruské ropě. Tím posilujeme energetickou soběstačnost České republiky. Technicky by to mělo být provedeno do konce roku a plné spuštění očekáváme nejpozději v první polovině roku 2025, tedy v podstatě do 12 měsíců,“ oznámil Fiala.

Rozšířeným ropovodem přitečou do Česka čtyři miliony tun ropy ročně navíc, což nahradí ukončení dodávek přes Družbu. Dodávky zároveň pokryjí spotřebu obou rafinerií v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Loni přiteklo do českých rafinérií 7,4 milionu tun ropy, z toho přibližně 58 procent tvořila ropa z Družby vedoucí z Ruska. Zbytek tvořily dodávky z německého ropovodu IKL, jenž navazuje na italský ropovod TAL.

„Náklady na TAL-Plus budou zhruba 1,3 až 1,6 miliardy korun a plně je ze svých zdrojů uhradí společnost Mero. Nebudeme potřebovat jedinou korunu ze státního rozpočtu,“ dodal na tiskové konferenci ministr financí (ODS) Zbyněk Stanjura.

Dominantním dovozcem ropy do ČR je Rusko, od příštího roku se to ale změní

Ekonomika

Výběr článků

Načítám