Hlavní obsah

Konec obcházení zákona. Jurečka změní pravidla pro práci při rodičovské dovolené

Rodičům, kteří jsou doma s malým dítětem, se usnadní možnost práce. U svého původního zaměstnavatele budou moci během rodičovské dovolené vykonávat tu samou práci, kterou dělali před nástupem na ni. V současnosti se to často obchází. Snadnější budou mít i návrat do zaměstnání po jejím konci. Tedy pokud to stihnou do dvou let věku dítěte.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Změna je součástí novely zákoníku práce, kterou by vláda měla projednávat koncem srpna. Stejnou práci by pro stávající firmu mohly hlavně matky, které pořád na rodičáku převažují, vykonávat na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

„U některých profesí je totiž kontakt s prací nezbytný a zároveň se tím posiluje možnost přivýdělku v době čerpání rodičovské dovolené,“ konstatovalo v důvodové zprávě ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zaměstnanci si mají sami určovat pracovní dobu, umožní to novela

Ekonomika

V současnosti si sice mohou lidé u své firmy přivydělat, ale musejí vykonávat jinou práci. „Zaměstnancům v pracovním poměru zákon nyní neumožňuje vykonávat na základě dohody u totožného zaměstnavatele práci, která je stejně druhově vymezená,“ potvrdila Novinkám Eva Rajlichová z tiskového oddělení Hospodářské komory.

„V praxi to znamená, že takoví rodiče pracují na dohodu, ale na jiné pozici, nebo pracují pro jiného zaměstnavatele,“ dodala.

Druhá možnost má ale jeden háček. „Musíte získat písemný souhlas od zaměstnavatele původního. Toto omezení se však netýká vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti,“ uvádí web Dostupnyadvokat.cz.

Často tak dochází v současnosti k tomu, že když lidé chtějí během rodičovské pro současného zaměstnavatele pracovat, obcházejí obě strany zákon. Například tak, že rodiče sice neoficiálně jednají se zákazníky nebo vedou účetnictví, avšak oficiálně jen doplňují data do počítače.

Podle ministerstva ale změna nebude bez problémů. A to tehdy, pokud nebudou rodiče rodičovskou čerpat kontinuálně, nýbrž přerušovaně po kratších úsecích. Třeba proto, že se na ní budou střídat. „Může pak fakticky dojít k obcházení ustanovení o práci přesčas a o denním a týdenním odpočinku,“ uvedlo ministerstvo.

Do dvou let na stejnou židli

Další výraznou změnou je, že zaměstnavatel bude muset člověku držet to samé místo, z něhož na rodičovskou odcházel, do dvou let věku dítěte. Doposud toto právo mají matky pouze při návratu z mateřské dovolené a otcové při návratu z otcovské dovolené nebo rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je matka oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, jež většinou trvá zhruba půl roku.

Jinak musí zaměstnavatel pro pracovníka na rodičovské držet místo, ale ne konkrétní pracovní pozici. „Musí vás přijmout, ale není jistota, že si sednete na to samé místo v tom samém týmu,“ shrnul ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V zákoníku zůstane i nadále povinnost zaměstnat zaměstnance po rodičovské až do tří let věku dítěte na pozici odpovídající pracovní smlouvě.

„Pro zaměstnavatele je navrhovaná úprava zatěžující, výrazně komplikuje organizaci práce a pracovních pozic,“ konstatovala Blanka Šafránková ze Svazu průmyslu a dopravy. Zkomplikuje jim to situaci například při hledání zástupu.

Pekarová proti Fialovi. Z daně na víno je koaliční telenovela

Ekonomika

Výběr článků

Načítám