Hlavní obsah

Konec Liberty Ostrava? Chceme od vlády zprávy, i kdyby byly špatné, říkají odboráři

Situace v Liberty Otrava je kritická, zaměstnanci přitom mají minimum informací o svém dalším osudu. Chceme slyšet, zda a jak daleko pokročila jednání s případnými investory a jak se bude řešit situace tamních pracovníků, řekl Novinkám před čtvrtečním podvečerním jednáním s premiérem Petrem Fialou (ODS) předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

Foto: Pavel Karban

Předseda odborového svazu Kovo Roman Ďurčo

Článek

„Požádali jsme o jednání, protože chceme slyšet zprávy, i kdyby byly špatné,“ konstatoval Ďurčo.

K odborářům se podle něj například z médií i z tripartity donesly zvěsti o jednáních s potenciálními investory, ale nevědí, jak dalece pokročila a zda stále trvají. „Také bychom chtěli slyšet, zda těmto investorům vláda nabídne nějaké investiční pobídky a jaké,“ řekl.

Pro zaměstnance je to podle něj důležité i z toho důvodu, že náhrady mzdy, které jim poskytuje úřad práce, skončí v srpnu, a často nemají velký finanční polštář, aby vydrželi dál.

Problém Liberty je tikající bombou. Hejtman vyzval vládu, aby huť převzal stát

Ekonomika

A pokud by pokračovala výroba, tak je podle něj důležité i to, zda se bude jednat o prvovýrobu, protože pokud ne, skončila by část zaměstnanců i tak. „Řada z nich je před důchodem, takže by bylo dobré, kdyby mohli odejít do předčasné penze za stejných podmínek jako před časem horníci, totiž bez penalizace,“ uvedl Ďurčo.

Není podle něj ani jasné, zda budou k dispozici nějaké sociální a rekvalifikační programy pro propuštěné oceláře. A to i kdyby skončila situace jen v prvovýrobě, kde jich pracuje asi 2,5 tisíce. Jsou na ně finančně navázány nejenom jejich rodiny, ale i další zaměstnanci v regionu, kteří z jejich výdělku a provozu Liberty žijí.

Celkem by tak podle odborů na Ostravsku mohlo přijít o práci až dvanáct tisíc lidí. „Původně na jednání neměl být ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), ale podle našich informací tam bude, tak snad nám něco řekne,“ dodal Ďurčo.

Jsou zájemci o Liberty Ostrava. Vím o dvou, řekl Jurečka

Ekonomika

Spory se Středulou

Situace v Liberty mimochodem vyostřila už tak napjaté vztahy mezi OS Kovo a Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS). Její předseda Josef Středula totiž nějaký čas neplatil své základní organizaci spadající pod Kovo členské příspěvky, takže ho na čas vyloučili z odborů.

„Nyní nás základní organizace v Liberty požádala kvůli těžké situaci o to, aby jí byly odpuštěny na nějaký čas příspěvky. Budeme o tom jednat a chceme je podpořit, ale ČMKOS je proti, že prý musí postupovat s péčí řádného hospodáře,“ řekl Ďurčo.

Liberty Ostrava, která vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, měla delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji od loňského prosince chránilo půl roku soudní moratorium. Minulý měsíc se dostala do insolvence. Výplatu náhradních mezd převzal stát, hradí je za květen, červen a červenec. Výdaje činí asi 1,3 miliardy korun.

Společnost Tameh Czech, která Liberty dodávala energie, skončila v úpadku minulý rok v prosinci. Zdůvodnila to tím, že jí huť jako její jediný zákazník neplatila a dlužila přes dvě miliardy korun. Členové vlády opakovaně uvedli, že je pro ně prioritou zachovat v Liberty výrobu.

Jurečka i odboráři několikrát vyzvali zaměstnance, aby z podniku neodcházeli, protože by bez nich případné obnovení produkce nebylo možné. Většina provozů stojí od prosince, převážná část z 5000 zaměstnanců je od té doby doma.

Pád ostravské hutě by se mohl dotknout až 40 tisíc lidí, míní expert

Ekonomika

Výběr článků

Načítám