Hlavní obsah

Konec EET zbavil krkonošské hoteliéry obav ze sankcí

Konec Elektronické evidence tržeb (EET) platné pro gastronomické a ubytovací provozy od 1. prosince 2016 zbaví krkonošské hoteliéry obav ze sankcí. Zároveň však tvrdí, že zrušení EET příliš velkou změnu pro jejich podnikání nepředstavuje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hospoda Na Peci v krkonošské Peci pod Sněžkou

Článek

Problém spojený s nemalou pokutou mohl horskému hotelu, kde dochází ke značné fluktuaci personálu, způsobit nepoctivý nebo zapomnětlivý číšník, jenž hostovi nedal předepsanou účtenku.

„Pokutu potom zaplatil majitel provozovny, aniž měl šanci tomu předejít. Zaplať bůh, že EET, jež vzbuzovalo stálou nejistotu z postihu, padlo. Padnout by měla i řada dalších byrokratických opatření, jež berou lidem chuť podnikat,“ konstatovala spolumajitelka krkonošské Luční boudy Klára Sovová.

„Zrušení EET nepředstavuje u Luční boudy žádnou převratnou změnu. Tržby nadále procházejí přes elektronickou pokladnu, jenom vypneme jeden nadbytečný kontrolní systém směrem ke státu,“ doplnila.

Sněmovna schválila úplné zrušení EET. Návrat devadesátek, zlobí se Schillerová

Domácí

Konec EET pomůže podle Právem oslovených provozovatelů krkonošských hotelů a penzionů hlavně provozovatelům malých hospod. Účetnictví velkých hotelů a restaurací prochází prostřednictvím elektronických pokladen řadou kontrolních mechanismů a zrušením EET dojde pouze k vypnutí jednoho z hlídacích článků.

„Myslím, že státu může být vcelku jedno, jestli nějaký hospodský z deseti prodaných řízků přizná polovinu. Cílit by měl spíš na prostředí, kde se ztrácí miliony,“ apeluje Sovová.

„Zrušení EET, které nepomohlo ani neuškodilo, mi je stejně jako ostatním vcelku jedno. Tržby stejně přiznáme v plné výši, jinak to ani nejde,“ tvrdí majitel Hospody Na Peci v Peci pod Sněžkou Daniel Eliáš.

Hoteliérka: EET byla správnou cestou

Elektronická evidence tržeb měla zvlášť v Krkonoších s vysokou koncentrací ubytovacích a restauračních služeb ambice narovnat podnikatelské prostředí a oddělit zrno od plev. Nepoctivci, jež přiznávali zlomek reálných tržeb, měli přijít o konkurenční výhodu získanou podvodem na úkor ostatních.

„Podnikatelské prostředí to úplně nenarovnalo, nicméně to k tomu přispělo. Šlo o správnou cestu,“ míní spolumajitelka jednoho z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně Soňa Cejnarová, která konec EET považuje za politicky motivovaný krok zpět.

„Opět si každý bude dělat co chce. Mnozí přejdou k výplatám personálu zaměstnávaného načerno, což ochuzuje stát o daně a odvody, domluvám s dodavateli o dodávkách tzv. bez papíru, na čemž stát opět prodělá. Naopak vydělat by mohli zákazníci, kteří by díky tomu mohli dostat lacinější zboží,“ předjímá Cejnarová z hotelu Aquapark.

„Lze to u některých podnikavců brát jako příspěvek státu na drahé energie,“ podotkla žertem. „To, že jeden z hospodských je zloděj, neznamená, že jsme zloději všichni, což EET naznačovalo,“ zareagovala Sovová.

Konec EET prozatím v Krkonoších nepřinesl lavinu spojenou s vyžadováním hotovostních plateb na úkor platby kartou. „Tohle by mohl udělat jenom hlupák. Je to jako pozvánka k návštěvě berňáku,“ řekla napůl žertem Cejnarová.

Lidé šetří, ale hotely na Vánoce se už plní

Cestování

Výběr článků

Načítám