Hlavní obsah

Komunální energetika se rozbíhá, sdílet elektřinu už chce přes tisíc lidí a obcí

O možnost posílat si elektřinu ze střechy chaty do bytu ve městě nebo ji sdílet mezi fotovoltaikou na střeše školy třeba s domovem seniorů je velký zájem. O registraci u nově vzniklého Elektroenergetického datového centra, které zahájilo činnost včera ráno, požádalo za prvních několik hodin už více než 1200 jednotlivců i obcí.

Foto: Obec Svor

Svor v Lužických horách

Článek

„Začátek sdílení elektřiny je prvním velkým milníkem v úsilí o modernizaci české energetiky. Zákon, který ho uvádí v život, je jeden z nejmodernějších v Evropě a věřím, že otevře komunitní energetiku co nejširší veřejnosti,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

S registrací nelenil konzultant komunitní energetiky Michal Svoboda, který se sdílením elektřiny pomáhá obci Svor v Lužických horách.

„Je potřeba návod, ale když se ho držíte, tak se to udělat dá. Pomohli nám i na telefonní lince. Teď čekáme, až nám pošlou smlouvu, někteří už ji podle mých informací dostali,“ řekl Novinkám Svoboda.

Registrace ke sdílení elektřiny začne příští týden. Bude třeba vyměnit i elektroměr

Finance

Upozornil, že odběrná místa musí splňovat aktuální podmínky připojení, nesmí tedy být například zakrytá. To byl zrovna případ ve Svoru, kde to ještě elektrikář musí upravit.

Na vyřízení registrace mělo být původně třicet dní, ale datové centrum to nakonec zvládne dřív, už do dvaceti dnů. Samotné sdílení začne první den měsíce po ukončení registrace a osazení chytrého elektroměru, který je pro to nutný.

Lidé, kteří zahájí registraci v následujících dnech a tento elektroměr už mají, budou moci podle předsedy představenstva Elektroenergetického datového centra Petra Kusého začít se sdílením už od září.

Šetřit začnou nejpozději v listopadu

Ostatní mohou po dokončení registrace žádat svého distributora o výměnu elektroměru, která proběhne zdarma. Distributor na to má tříměsíční lhůtu.

„V listopadu by tak mohlo být na sdílení vše připravené,“ uvedl Svoboda.

S pouhou registrací u datového centra mohou lidé sdílet elektřinu až s deseti dalšími uživateli, například s rodinou nebo s přáteli. Sdílení může probíhat napříč republikou, třeba z domu na jihu Moravy do Karlových Varů. Účastníci si mezi sebou domluví cenu za silovou elektřinu, samozřejmě si ji mohou posílat i zdarma. Platit ale budou za distribuci, která u nejběžnější distribuční sazby D02d nyní činí asi 3,44 Kč za každou spotřebovanou kilowatthodinu.

Vznikat také mohou energetická společenství až o tisíci členech, v tomto případě ale musí jít o právnické osoby nahlášené Energetickému regulačnímu úřadu. Mohou fungovat na území nejvýše tří obcí s rozšířenou působností nebo na území Prahy.

K registraci je také třeba elektronický podpis nebo bankovní identita, ale ta podle Kusého stačí jen jednomu členovi skupiny. Například ten, kdo elektřinu vyrábí na střeše domu, může přihlásit i své starší rodiče, jimž stačí dát mu plnou moc a uvést číslo odběrného místa EAN, které mají na faktuře. Pak jim půjde posílat elektřinu do jejich bydliště.

Doba spotřeby bude muset odpovídat době výroby, nelze tedy například elektřinu vyrobenou v poledne spotřebovat o hodinu později. Podle Svobody ale bude možné uložit elektřinu vyrobenou na střeše do baterií a z nich ji potom třeba večer čerpat na dálku.

Obec v Lužických horách ukazuje, jak díky sdílení elektřiny ušetří

Ekonomika

Výběr článků

Načítám