Hlavní obsah

Kolik lidí nakládá na pražském letišti kufry? Během dne i 80, tvrdí firma

Aktualizováno

Za mnohahodinovým zpožděním při vykládce a nakládce zavazadel na Letišti Praha i neobvyklým odesíláním kufrů až následným letem může nedostatek zaměstnanců. Letiště se za problémy omluvilo, ale proč nezajistilo zaměstnance na hlavní sezonu, nevysvětlilo. Prý nepočítalo s tak silným provozem.

Foto: Profimedia.cz

Nakládání kufrů na pražském ruzyňském letišti

Článek

O zavazadla se na pražském letišti stará dceřiná handlingová společnost Letiště Praha Czech Airlines Handling.

Na dotaz Novinek, kolik má handlingová firma běžně a v sezoně zaměstnanců a kolik lidí bývá nyní na směně, nebylo snadné získat odpověď.

„Tu informaci nemám. Ráda bych vás odkázala na mluvčího Czech Airlines Handling, ale bohužel byl minulý týden odvolán,“ řekla Novinkám odpoledne mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. „Omlouvám se, ale dnes vám to asi nezjistím. Teď řešíme prioritně informace, kdy se ke klientům dostanou zpožděná zavazadla, než abychom zjišťovali počty zaměstnanců,“ uzavřela. Na letišti nyní řeší kvůli zpožděným zavazadlům stovky telefonátů.

Až 80 lidí na směně

Posléze v 18:15 uvedla, že tuto informaci, tedy kolik lidí je na směně při vykládání zavazadel, do 10 minut zjistí. Ozvala se ve 20:40. Dle jejích informací pracuje na denní směně přímo na vykládce či nakládce zavazadel dopoledne asi 50 lidí, večer pak 80 a v noci 40. „Jedná se o průměrná čísla s tím, že každý provozní den je jiný, navíc nebereme v potaz nepravidelnosti,“ uvedla. Dalších 90 přes den a 60 v noci pak pracuje na odbavení zavazadel.

Kmenových zaměstnanců má firma mezi 520 a 570, lidí na dohodu 500 až 800 podle sezóny.

Podle neověřených informací Novinek z řad zaměstnanců je na pokrytí provozu potřeba přes den 40 lidí. Předevčírem v úseku nákladu bylo v práci osm lidí včetně těch, co pracují na dohodu. Lidé prý pracují 16 hodin denně za nízkou mzdu.

Server iDnes uvedl, že cestující, kteří se ptali na reklamacích zavazadel po příletu z tuniského Monastiru se dozvěděli, že všechno vykládá jeden člověk.

Na pražském letišti se hromadí zavazadlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle informací Novinek se zavazadla hromadí na letištní ploše. S lidmi, kteří hodiny čekali na zavazadla, nikdo nekomunikoval. Že některá letadla odlétají bez kufrů, letiště přiznává. Omluvilo se za to a uvedlo, že situaci řeší: „Odesíláme zavazadla do konkrétní destinace nejbližším možným letem, aby cestující měli svá zavazadla co nejrychleji u sebe,“ uvedlo.

Kolaps na pražském letišti. Výdej kufrů trvá hodiny, letadla odlétají bez zavazadel

Cestování

Podle mluvčí se Czech Airlines Handling snaží nabírat zaměstnance, a to nejen nyní, ale průběžně.

Za nakládku a vykládku zavazadel nabízí při náboru podle svého webu Czech Airlines Handling zaměstnancům po zapracování po třech měsících „více než 35 tisíc korun“ hrubého a různé firemní benefity. Pro naplnění stavů zaměstnanců pro potřeby hladkého chodu v začátku sezony to ale zřejmě nedostačuje. Na čistý příjem to totiž vychází na zhruba 28 000, což není žádná závratná suma, zvlášť na hlavní město a zvlášť při takto těžké fyzické práci.

V třídírně a na reklamacích nyní pomáhají i letištní administrativní pracovníci.

Podle cestujících se především u nočních letů čekalo na výdej kufrů tři až čtyři hodiny. Některá letadla odletěla bez zavazadel.

Špatná predikce

Situace se nejspíš moc nezlepší ani v následujících dnech, pro které letiště doporučilo cestujícím, aby měli u sebe na palubě letadla nejnutnější léky a hygienické potřeby.

Prioritou je nyní nakládka zavazadel na odletech. Tím se může zpozdit vykládka zavazadel cestujících, kteří přiletí zpět do Prahy. „Pokud tedy cestující nechtějí čekat na svá zavazadla, doporučujeme jim, aby vyplnili formulář na reklamační přepážce, případně na webu letecké společnosti, na který je odkáže QR kód v celním prostoru, a zavazadlo jim handlingová společnost doveze domů zdarma,“ upřesnila mluvčí.

Od odpoledne také funguje speciální linka 220 11 1444 určená pro cestující, kteří nemají v destinaci své zavazadlo.

Na možné zpožďování výdeje zavazadel kvůli hustému provozu letiště upozornilo v pondělí. Letiště o prvním prázdninovém víkendu, od pátku do neděle, odbavilo 178 550 cestujících, tedy o 11 procent více než loni. Lety nad Evropou v posledních dnech kvůli řízení letového provozu v evropském vzdušném prostoru nabírají zpoždění, největší problémy vznikaly o víkendu na spojích s Tureckem.

Letadla nad Evropou nabírají zpoždění. V Praze navíc řeší výpadky systému pasové kontroly

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám