Hlavní obsah

Klobásy z Polska obsahovaly jiné maso a více tuku, zjistila inspekce

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Inspektoři Krajské veterinární správy odhalili u Frankfurtské klobásy PIKOK přítomnost neuvedené drůbeží bílkoviny s úlomky z kostí, u Slezské klobásy PIKOK zase více tuku a méně masa oproti uvedeným údajům. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, oba výrobky pocházely od polského výrobce a směřovaly do obchodního řetězce Lidl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zjištěné nedostatky sice nesouvisejí se zdravotní nezávadností, avšak týkají se klamavého značení na etiketě. Tyto údaje zákazník oprávněně vnímá jako jakostní ukazatele," sdělil Duben.

Podle mluvčího není tzv. strojově oddělené drůbeží maso zdravotně závadné, je to však levnější surovina než maso získané rozbouráním jatečného těla. Je-li výrobek prezentován jako z masa vepřového či hovězího, popřípadě jiných povolených složek, a drůbeží maso není uvedeno ve složení, tak nesmí být ve výrobku obsaženo.

"Jelikož byly zmíněné výrobky již zkonzumovány – 1485 kusů a 432 kusů –, musí dovozce navíc počítat se zvýšenou následnou kontrolou dalších šarží těchto výrobků," dodal Duben.

Dodavatelská nekázeň

„Z pěti prověřovaných výrobků ze strany SVS byly za nevyhovující označeny dva. Duplicitní vzorky byly vyšetřeny v akreditované laboratoři a nález SVS se potvrdil pouze u jediného vzorku,“ uvedla mluvčí společnosti Lidl Lucie Borovičková s tím, že toto pochybení bylo pravděpodobně způsobeno technologickou nekázní na straně dodavatele.

Podle mluvčí byl dodavatel vyrozuměn a zavázal se přijmout taková opatření, aby se situace neopakovala. „Uvedené výrobky již nejsou v prodeji v prodejnách Lidl,“ dodala mluvčí.

Výběr článků

Načítám